macierze
Ola: macierze
Bardzo proszę o sprawdzenie!
Rozwiąż układ równań w zależności od parametru a:
|1 a 1| |x| |4|
|0 2 a| |y| = |4|
|0 a 2| |z| |4|
aby wyznacznik był równy zero a=2 ( to jeden przypadek)
wtedy rząd A (macierzy podstawowej) będzie równy 2 i rząd U (macierzy rozszerzonej) będzie
równy 2 (w założeniu że dobrze policzyłam)
czy następnie będzie tak:
|1 2 1| |x| |4|
|0 2 2| |y| = |4|
|z|
1 2| |x| |4| |1|
0 2| |y| = |4| − |2| * z
1/2 |1 2| |2 −2| |x| 1/2 |2 −2| |4| − 1/2 |2 −2| |1|
|0 2| |0 1 | |y| = |0 1| |4| |0 1| |2| *z
|x| |0| − |0| *z
|y| = |2| |2|
NIE mam pojęcia co dalej, naprawdę będę wdzięczna za pomoc
2 lut 13:26