Czy mógłby mi ktoś pomóc ?
1. Prosta l ma równanie : 2x +7y+1 = 0. Ile wynosi współczynnik kierunkowy prostej k
prostopadłej do prostej l ? Wyszło mi 7/2. Dobrze mi wyszło?
2. Proste l i k są prostopadłe oraz l : 2x−3y+2=0, k: 3x+by=0. Ile wyniesie b? Jak to zrobić
krok po kroku?
3. Dany jest okrąg o środku S =(2,3) i promieniu r = 4 oraz prosta l: 4x+3y+3=0. Czemu prosta
jest styczna do okręgu ? Proszę o wytłumaczenie.
| 2 | 2 | 3 | ||||
l: y= | x+ | k: y= | x
| |||
| 3 | 3 | b |
| 2 | b | ||
=− | |||
| 3 | 3 |
, a w zadaniu pierwszym dobrze mi wyszło a = 7/2 ?