wyznacz wartość parametru
moris: witam . dane są punkty A(5;−3) B(4;2) i C(3;2m−1). wyznacz wartosci parametru m dla których :
a) proste AB i AC są prostopadłe
b)punkty : A, B ,C leżą na jednej prostej
2 lut 13:18
moris: proszę pomóżcie
2 lut 13:48
Skipper:
można różnie
Najprościej posługując się wzorem na współczynik kierunkowy
jeśli maja być prostopadłe to ...

?
2 lut 13:56
moris: wzór na prostopadlosc to a1= − 1/a , czyli ma być −m−1 = − 1/ −5 , czyli − m − 1 = 1/5 ?
zgadza się ?
2 lut 14:23
pigor: .. a możesz powiedzieć na jakim poziomie sobie życzysz rozwiązanie,
pytam, bo może interesuje cię wektorowe, którego jestem tu zwolennikiem

. ...
2 lut 14:28
moris: takie , jak mam w odpowiedziach w książce , tzn . do a) wynik to − 6/5 , a w b) wynik to 4
2 lut 14:35
moris: poprostu powiedzcie jak dojść do wyniku ...
2 lut 15:08
Skipper:
no przecież sam napisałeś −

−m−1=1/5 ⇒−5m=6 ⇒m=−6/5
2 lut 15:11
Skipper:
a jeśli mają być współliniowe ... to

?
2 lut 15:12
pigor: ... no chyba przesadzasz,
a ponieważ współliniowe to coś więcej niż tylko takie, które leżą
na jednej prostej, dlatego tu wystarczy "zapytać się" kiedy :
a1=a2 ⇔ −5= −m−1 ⇔ m= 5−1 ⇔
m=4 i tyle . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cóż nie odpowiedziałeś na moje pytanie, a szkoda, pozdrawiam
2 lut 15:54
Skipper:
...co za bełkot −

"a ponieważ współliniowe to coś więcej niż tylk takie, które leżą na jednej prostej, dlatego
tu wystarczy zapytać się" ... sam coś z tego rozumiesz

?
Matury z polskiego pewnie nie zdasz
2 lut 16:05
moris: dzięki , o to chodziło

p.s.ja zrozumiałem pingora
2 lut 16:30
pigor: ... kolego
Skiper więcej pokory, bo bełkoczesz to raczej ty . ...
2 lut 16:47
Skipper:
... ty chyba masz problemy z polszczyzną ....zdania sklecić nie potrafisz ... nie pij tyle ...
2 lut 17:20