muszę wyliczyć przybliżoną wartość tej liczby:
ln(1+3√0,97−√1,04)
jak mam rozłożyć to na funkcję, gdy mam trzy liczby i jeszcze ten ln?
hmm
wzielam dane: f(x,y) = ln(1+x−y) i tak dalej obliczałam
| ∂f | 1 | 1 | |||
= | * | ||||
| ∂x | 1 + 3√x − √y | 3√x2 |
| ∂f | 1 | 1 | |||
= | * (− | ) | |||
| ∂y | 1 + 3√x − √y | 2√y |
| ∂f | ∂f | |||
f((x0, y0) + (h1, h2)) = f(x0, y0) + | (x0, y0) * h1 + | (x0, y0) * h2 | ||
| ∂x | ∂y |
| 1 | 3 | 1 | 4 | |||||
f((1, 1) + (−0.03, 0.04)) = 0 + | * (− | ) + (− | ) * | = | ||||
| 3 | 100 | 2 | 100 |
| 1 | 2 | 3 | ||||
= − | − | = − | = − 0.03 | |||
| 100 | 100 | 100 |