symbol Newtona
Mirek:
n
Wykazać, że ∑ (nk)2 = (2nn)
k=0
15 cze 22:28
Bogdan:
Dobry wieczór.
Zadań o tej porze jak na lekarstwo.
W tym zadaniu trzeba wykazać, że (
n0)
2 + (
n1)
2 + (
n2)
2 + ... + (
nn)
2 = (
2nn).
W literaturze można znaleźć uzasadnienie tej tożsamości odwołujące się do równości
wielomianów.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
A)
Weźmy wielomian W(x) = (1 + x)
n * (x + 1)
n.
Interesuje nas współczynnik przy x
n.
Korzystamy z rozwinięcia dwumianu Newtona.
W(x) = (1 + x)
n * (x + 1)
n =
= [(
n0)+(
n1)x+(
n2)x
2+...+(
nn)x
n]*[(
n0)x
n+(
n1)x
n−1+(
n2)x
n−2+...+(
nn)]=
= (
n0)
2x
n + ... + (
n1)
2x
n + ... + (
n2)
2x
n + ... + (
nn)
2x
n =
= [(
n0)
2 + (
n1)
2 + (
n2)
2 + ... + (
nn)
2]x
n + [ ... ]
Widzimy, że współczynnik przy x
n jest równy: (
n0)
2 + (
n1)
2 + (
n2)
2 + ... + (
nn)
2.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
B)
Bierzemy teraz wielomian W(x) = (1 + x)
n * (1 + x)
n = (1 + x)
2n.
Korzystamy z rozwinięcia dwumianu Newtona.
W(x) = (
2n0) + (
2n1)x + (
2n2)x
2 + ... + (
2nn)x
n + ... + (
2n2n)x
2n.
Tutaj otrzymaliśmy współczynnik przy x
n równy (
2nn).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Porównujemy współczynniki przy x
n uzyskane w A) oraz w B).
(
n0)
2 + (
n1)
2 + (
n2)
2 + ... + (
nn)
2 = (
2nn), co należało wykazać.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Spróbujmy inaczej i może prościej uzasadnić tę tożsamość.
Wyobraźmy sobie, że w pojemniku jest 2n kul, w tym n białych i n czarnych. Losujemy bez
zwracania n kul.
Na ile sposobów można wylosować z pojemnika 0 kul białych lub 1 kulę białą lub 2 kule
białe lub 3 kule białe lub ... lub n kul białych (oczywiście, jeśli wylosowano k kul białych
to również jednocześnie wylosowano n−k kul czarnych).
Zapiszmy opisaną sytuacje w tabelce.
KULE BIAŁE KULE CZARNE | RAZEM
n n | 2n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−
0 n |
lub 1 n−1 |
lub 2 n−2 | n
lub 3 n−3 |
lub ........................................ |
lub n 0 |
Liczba wszystkich zdarzeń sprzyjających w opisanej sytuacji jest równa liczbie wszystkich
zdarzeń elementarnych tej sytuacji.
(
n0)*(
nn)+(
n1)*(
nn−1)+(
n2)*(
nn−2)+(
n3)*(
nn−3)+...+(
nn)*(
n0)=(
2n2)
Korzystając z własności: (
nk) = (
nn−k) otrzymujemy:
(
n0)
2 + (
n1)
2 + (
n2)
2 + ... + (
nn)
2 = (
2nn), co należało wykazać.
16 cze 22:07
AS: Bogdanie!
Jesteś super dobry − główkowałem długo nad tym problemem
i nic z tego nie wyszło.
17 cze 11:35
sylwia gdańsk: to jest w lo na podstawie moze
17 cze 12:35
Bogdan:
Dziękuję Asie za miłe słowa.
Sylwio, w zakresie podstawowym takie zadanie raczej się nie znajdzie, ale jego zrozumienie
i rozwiązanie nie przekracza możliwości ucznia szkoły średniej.
17 cze 13:15
sylwia gdańsk: pierwszy raz to widze
17 cze 15:50
sylwia gdańsk: a mialam roz
17 cze 15:50
Bogdan:
Sylwio, coś mi się nie chce wierzyć, że nie słyszałaś o silni, o symbolu Newtona i o dwumianie
Newtona. Przecież wzory skróconego mnożenia: (a + b)
2, (a + b)
3 to nic innego, jak
dwumian Newtona (a + b)
n.
| | | | | | | | | |
(a + b)n = | anb0 + | an−1b1 + | an−2b2 + ... + | an−nbn |
| | | | | |
| | | | n! | | n*(n−1)*(n−2)*...*(n−k+1) | |
Symbol Newtona to | = |
| = |
| |
| | | k! (n − k)! | | 1*2*...*k | |
17 cze 16:53
Miś:
Witam Bogdanie!
Powiedz mi ... czy można to zadanie rozwiązać np; tak:
n
∑ (nk)2 = (2nn)2
k=0
przyjmując np; że a= b=1
n
(a +b)n = ∑(nk)*ak*bn−k=(1+1)n = 2n
k=0
[(a+b)n]2=(2n)2
podobnie: 2n
(a+b)2n= (1 +1)2n =∑ (2nn)*an *b2n−n=(2n)2
zatem: n
zachodzi równość
17 cze 18:07
Bogdan:
Witaj Misiu.
n
| | | |
W Twoim zapisie nie widzę ∑ | 2 |
| | |
k=0
17 cze 19:17
Bogdan:
Tu jest suma kwadratów
17 cze 19:18
Miś:
Hmmm....... czyli nie może tak być?
17 cze 19:27
Bogdan:
| | | | | |
Czy z faktu, że ∑ | = 2n można wywnioskować wynik sumy ∑ | 2 ? |
| | | |
Przyjmujemy, że granice sumowania są od k=0 do k=n.
17 cze 19:36
Andrzej: Ja ten Misiowy dowód widziałem kiedyś, śliczny jest.
17 cze 22:22
sylwia gdańsk: Bogdan jestem w 2 klasie
18 cze 10:58