matematykaszkolna.pl
symbol Newtona Mirek: n Wykazać, że ∑ (nk)2 = (2nn) k=0
15 cze 22:28
Bogdan: Dobry wieczór. Zadań o tej porze jak na lekarstwo. W tym zadaniu trzeba wykazać, że (n0)2 + (n1)2 + (n2)2 + ... + (nn)2 = (2nn). W literaturze można znaleźć uzasadnienie tej tożsamości odwołujące się do równości wielomianów. −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− A) Weźmy wielomian W(x) = (1 + x)n * (x + 1)n. Interesuje nas współczynnik przy xn. Korzystamy z rozwinięcia dwumianu Newtona. W(x) = (1 + x)n * (x + 1)n = = [(n0)+(n1)x+(n2)x2+...+(nn)xn]*[(n0)xn+(n1)xn−1+(n2)xn−2+...+(nn)]= = (n0)2xn + ... + (n1)2xn + ... + (n2)2xn + ... + (nn)2xn = = [(n0)2 + (n1)2 + (n2)2 + ... + (nn)2]xn + [ ... ] Widzimy, że współczynnik przy xn jest równy: (n0)2 + (n1)2 + (n2)2 + ... + (nn)2. −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− B) Bierzemy teraz wielomian W(x) = (1 + x)n * (1 + x)n = (1 + x)2n. Korzystamy z rozwinięcia dwumianu Newtona. W(x) = (2n0) + (2n1)x + (2n2)x2 + ... + (2nn)xn + ... + (2n2n)x2n. Tutaj otrzymaliśmy współczynnik przy xn równy (2nn). −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− Porównujemy współczynniki przy xn uzyskane w A) oraz w B). (n0)2 + (n1)2 + (n2)2 + ... + (nn)2 = (2nn), co należało wykazać. −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− Spróbujmy inaczej i może prościej uzasadnić tę tożsamość. Wyobraźmy sobie, że w pojemniku jest 2n kul, w tym n białych i n czarnych. Losujemy bez zwracania n kul. Na ile sposobów można wylosować z pojemnika 0 kul białych lub 1 kulę białą lub 2 kule białe lub 3 kule białe lub ... lub n kul białych (oczywiście, jeśli wylosowano k kul białych to również jednocześnie wylosowano n−k kul czarnych). Zapiszmy opisaną sytuacje w tabelce. KULE BIAŁE KULE CZARNE | RAZEM n n | 2n −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−− 0 n | lub 1 n−1 | lub 2 n−2 | n lub 3 n−3 | lub ........................................ | lub n 0 | Liczba wszystkich zdarzeń sprzyjających w opisanej sytuacji jest równa liczbie wszystkich zdarzeń elementarnych tej sytuacji. (n0)*(nn)+(n1)*(nn−1)+(n2)*(nn−2)+(n3)*(nn−3)+...+(nn)*(n0)=(2n2) Korzystając z własności: (nk) = (nn−k) otrzymujemy: (n0)2 + (n1)2 + (n2)2 + ... + (nn)2 = (2nn), co należało wykazać. emotka
16 cze 22:07
AS: Bogdanie! Jesteś super dobry − główkowałem długo nad tym problemem i nic z tego nie wyszło.
17 cze 11:35
sylwia gdańsk: to jest w lo na podstawie moze
17 cze 12:35
Bogdan: Dziękuję Asie za miłe słowa. Sylwio, w zakresie podstawowym takie zadanie raczej się nie znajdzie, ale jego zrozumienie i rozwiązanie nie przekracza możliwości ucznia szkoły średniej.
17 cze 13:15
sylwia gdańsk: pierwszy raz to widze
17 cze 15:50
sylwia gdańsk: a mialam rozemotka
17 cze 15:50
Bogdan: Sylwio, coś mi się nie chce wierzyć, że nie słyszałaś o silni, o symbolu Newtona i o dwumianie Newtona. Przecież wzory skróconego mnożenia: (a + b)2, (a + b)3 to nic innego, jak dwumian Newtona (a + b)n.

nawias
n
nawias
nawias
0
nawias

nawias
n
nawias
nawias
1
nawias

nawias
n
nawias
nawias
n−2
nawias

nawias
n
nawias
nawias
n−n
nawias

(a + b)n =
anb0 +
an−1b1 +
an−2b2 + ... +
an−nbn

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias
 n! n*(n−1)*(n−2)*...*(n−k+1) 
Symbol Newtona to
=

=

k! (n − k)! 1*2*...*k 
17 cze 16:53
Miś: Witam Bogdanie! Powiedz mi ... czy można to zadanie rozwiązać np; tak: n ∑ (nk)2 = (2nn)2 k=0 przyjmując np; że a= b=1 n (a +b)n = ∑(nk)*ak*bn−k=(1+1)n = 2n k=0 [(a+b)n]2=(2n)2 podobnie: 2n (a+b)2n= (1 +1)2n =∑ (2nn)*an *b2n−n=(2n)2 zatem: n zachodzi równość
17 cze 18:07
Bogdan: Witaj Misiu. n

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

W Twoim zapisie nie widzę ∑
2

k=0
17 cze 19:17
Bogdan: Tu jest suma kwadratów
17 cze 19:18
Miś: Hmmm....... czyli nie może tak być? emotka
17 cze 19:27
Bogdan:

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

Czy z faktu, że ∑
= 2n można wywnioskować wynik sumy ∑
2 ?

Przyjmujemy, że granice sumowania są od k=0 do k=n.
17 cze 19:36
Andrzej: Ja ten Misiowy dowód widziałem kiedyś, śliczny jest.
17 cze 22:22
sylwia gdańsk: Bogdan jestem w 2 klasieemotka
18 cze 10:58