Wykonaj dzielenie wielomianów.
wajdzik: Wykonaj dzielenie wielomianów:
e) (4x
7−6x
6+2x
4−2x
2+3x−1) : (2x
5+x
4−3)
Bardzo ciekawy przykład, po raz pierwszy się z nim spotykam i mam lekki problem.
Wykonałem takie dzielenie:
2x
2−4x+2
________
(4x
7−6x
6+2x
4−2x
2+3x−1) : (2x
5+x
4−3)
−4x
7−2x
6+6x
2
_____________
= −8x
6
8x
6+4x
5−12x
_____________
= 4x
5
−4x
5−2x
4+6
_____________
= − 2x
4+6
Z tą resztą mam problem, co się dzieje z tymi liczbami do potęgi 4,3,2,1?
Chciałem to sprawdzić przez wyliczenie pierwiastka z (2x
5+x
4−3) ale nie wiem czy to wyjdzie
(pewnie należy to obliczyć schematem hornera).
Czekam na jakieś pomysły.

Z góry dziękuję!
Pozdrawiam.