zbadaj monotonicznośc funkcji
mau: Witam.Mam problem z zadaniami , nie wiem jak sie do nich zabrać .
1.Zbadaj monotoniczność fubkcji f(x) = ax + b w zależności od parametru m , jeżeli :
a) a = 1 − wartość bezwzględna z m+1
b) a = 3 − wartość bezwzględna z 2m−1
proszę , pomóżcie
2 lut 12:54
Skipper:
a)
czyli y=(1−|m+1|)x+b
Funkcja liniowa jest rosnąca dla a>0
czyli 1−|m+1|>0
... dalej chyba jasne −
2 lut 13:00
mau: no wlasnie nie takie jasne ...
robie wartosć bezwzględna |m+1| , czyli wychodzi m+1 dla m+1>0 oraz −m−1 dla m+1<0
no i własnie co dalej ... ?
2 lut 13:11
moris: wie ktoś ?
2 lut 16:32
Skipper:
|m+1|<1
zatem: m+1>−1 ∧ m+1<1 −2<m<0
2 lut 16:38
Amelia: a to samo zadanie tylko podpunkt:
c) a=(4m−2)
2 
zaczęłam tak:
rosnąca gdy a>0
(4m−2)
2 > 0
16m
2−16m+4 > 0
16m
2 − 16m > −4
i co dalej?
3 mar 10:35
Amelia: widziałam, że ktoś to deltą rozwiązywał (chyba na zadane.pl) ale my tego nie mieliśmy... Więc
czy jest jakiś inny sposób czy po protu pani się pomyliła i dała nam coś czego nie było?
3 mar 10:45