.
pi: rozwiąż równanie
no i wychodza mi rozwiazania
| | −π | | −5 | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +kπ |
| | 12 | | 12 | |
a w odp jest
| | −π | | −5 | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +kπ |
| | 24 | | 24 | |
2 lut 12:46
Ajtek:
| | π | |
Po lewej stronie masz cos(2x+ |
| ) |
| | 4 | |
Zapewne zgubiłeś tą dwójkę.
2 lut 12:58
pi: | | −2π | | −10 | |
nie no doszedlem do wersji 2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2k |
| | 24 | | 24 | |
no i jak sobie obustronnie to skrocilem przez 2 to mam to co wyzej, czyli
x=−π/12+kπ lub x=−5/12 +5π
2 lut 13:09
Ajtek:
Jak skracasz obustronnie przez 2 to liczniki skracasz, mianownik zostaje

.
2 lut 13:11
pi: ajjj, dzieki
2 lut 13:12
Ajtek:
Powodzenia.
2 lut 13:15
pi: a jak określić dziedzine w takim równaniu? wystarczy ze cos x∊ R?
2 lut 13:40
pi: chodzi mi dokladnie o nowe równanie tg x/2=
√3
| | π | |
wystarczy ze x=R\{ |
| +kπ} |
| | 2 | |
2 lut 13:43
Ajtek:
| | x | | x | |
Nie. Masz tg |
| ⇒ cos |
| ≠0 i rozwiązujesz  |
| | 2 | | 2 | |
2 lut 13:47
pi: a dlaczego tak?
Ja to sobie inaczej rozwiazalem i mi sie zgadza, ale chetnie sie dowiem o co chodzi w tym
sposobie.
2 lut 13:51
Ajtek:
x≠π+2kπ
czerowny y=cosx
2 lut 13:57
pi: | | x | | x | |
nie czaje jak to sie ma do tg |
| i jak to zamieniles na cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 lut 14:08
Ajtek:
Wiesz że:
| | sinα | | π | |
tgα= |
| ⇔ cosα≠0 ⇒ α≠ |
| +kπ |
| | cosα | | 2 | |
2 lut 14:11
pi: teraz juz wiem skad to jest.
a dajmy jak mam sin
52x=0
t=5/x
sint=x t
0=0
t=0+2kπ lub t=π−0+kπ k∊C
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| x=0+2kπ|* |
| lub |
| x=π−0+2kπ |* |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 4 | |
x=45π, k∊C lub x= |
| π+ |
| kπ, k∊C |
| | 5 | | 5 | |
ok to jest?
2 lut 14:23
Ajtek:

Ale kombinujesz

.
sinx=0 ⇒ x=kπ
Dalej dasz radę.
2 lut 14:26
Ajtek:
pi wychodzę na zakupy, będę za godzinę mniej więcej.
2 lut 14:28
pi: bo mam do kazdej funkcji ogolny schemat, np do sinusa
x=x0+kπ lub x=π−x0+2kπ
innego motywu nie znam
2 lut 14:30
Ajtek:
Ten sposób na sinα jest dla α∊(0;90), (90;180) itd.
Gdy sinα=0 to α=kπ, bo co 180
o sinα przyjmuje wartość 0.
| | π | |
sinα=1 to α= |
| +2kπ, bo sinα przyjmuje wartość 1 co 360o |
| | 2 | |
| | 3 | |
sinα=−1 to α= |
| π +2kπ, bo sinα przyjmuje wartość również co 360o |
| | 2 | |
2 lut 15:17
pi: czyli moge sobie to uzywać, a dla szczegolnych przypadkow −1 0 i 1 najlepiej z wykresu,
tak?(dla cos i sin oczywiscie)
2 lut 15:22
Ajtek:
Dokładnie

.
2 lut 15:23
pi: a z tg i ctg zawsze x=x0+kπ?
2 lut 15:24
Ajtek:
Yhy

.
2 lut 15:25
pi: no dobra,czyli z tego przykladu
tak jak wyzej pisales
2 lut 15:29
pi: dobra zgadza sie z odp

dzieki za pomoc
2 lut 15:34
2 lut 15:54
2 lut 15:56
Ajtek:
| | π | |
x= |
| +kπ, k∊C, pamiętaj o tym. |
| | 2 | |
2 lut 16:19
pi:
2 lut 16:55
Ajtek:
O co chodzi?
2 lut 16:55
pi: nieważne, miałem stronę nieodświeżoną.
2 lut 16:56
Ajtek:
Aha
2 lut 16:57
pi: A dajmy jak jest tg4x=−1
3 lut 15:23
pi: tak samo jakby było tg4x=1
3 lut 15:24
pi: | | pi | |
ogolnie mam pytanie czy jak np jest 2cos( |
| −x)=−√2 |
| | 4 | |
| | π | |
to cos "zjada" minus zawsze, czyli to bedzie |
| czy U− {π}{4}  |
| | 4 | |
Chodzi mi o samo jedno dowolne rozwiazanie
3 lut 15:54
pi: tam mialo byc:
| | π | | π | |
to cos "zjada" minus zawsze, czyli to bedzie |
| czy − |
| |
| | 4 | | 4 | |
3 lut 15:55
pi: odpowie ktos?
3 lut 16:57
Dominik: | | π | | π | |
kosinus zadnego minusa nie zjada, tylko przyjmuje takie wartosci dla |
| LUB − |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | |
czyli |
| − x = |
| ∨ |
| − x = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
3 lut 17:01
pi: | | π | |
no ale to i tak wychodzi −x=2kpi lub x= |
| −2kpi k∊c |
| | 2 | |
| | π | |
a w odp jest x=− |
| +2kπ lub x=π+2kπ |
| | 2 | |
3 lut 17:57
pi:
3 lut 18:24
pi:
3 lut 18:55
Dominik: jeszcze raz, bo poucinalem odpowiedzi wczesniej.
| π | | π | | π | | π | |
| − x = |
| + 2kπ ∨ |
| − x = − |
| + 2kπ |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
gdzie k∊ℂ
sugerowalbym wyrzucic ten zbior zadan nowej ery i kupic jakis porzadny, np autorstwa panstwa
"klaczkow, kurczab i swida".
3 lut 20:28
pi: to nawet nie zbiór, to zwykly podrecznik
3 lut 22:19
Dominik: po co ci podrecznik jak masz ta strone?
3 lut 22:24