matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie wymierne
Karoo:
równanie wymierne
( x+4/3 )
2
x+6
=
(x − 1/3)
2
x
2
czy mogę to zrobić tak: (bo znaki sie nie zmienią)
(x+4/3)
2
(x+6) = (x −1/3) x
2
i dalej po prostu wyliczyć x
2 lut 12:41
zombi:
Nie : <
2 lut 12:58
Mila:
Możesz, tak:
4
1
x
2
(x+
)
2
=(x+6)(x−
)
2
3
3
x≠0 i x≠−6
2 lut 17:08