matematykaszkolna.pl
STATYSTYKA OPISOWA-----PODSTAWY ANKA--STATYSTYKA: Mam prosbe do kogos kto dobrze umie statystyka.Pilnie potrzebne mi jest poprawnie rozwiazne to zadanie na zaliczenie....umiem to zrobic ale chce wynik poprostu sobie sprawdzic a nie jestem pewna czy do konca jest to poprawnie zrobione. zadanie jest nastepujace:Wyznaczyc 1)wskaznik korelacji i jego interpretacja 2)REGRESJA(funkcja liniowa regresji) i interpretacja 3)stopień dopasowania modelu regresji do danych rzeczywistych 4)odchylenie standardowe składnika resztoweg w jednostkach cechy Y(objasnianej) 5)wspolczynnik zmiennpsci resztowej i interpretacja 6)wspolczynnik determinjacji i interpretacja 7)wspolczynik zbieznosci i interpretacja Dane do zadania: Obserwowane czas dokonywania zakupów iw artość zakupów dla klietnów pewnego supermarketu.Wyniki zapisano nasteoujace: →cecha Xi−−−CZAS DOJAZDU(W MINUTACH: 20 ,45,30,60,25,70,40,50 →cecha Yi−−−−−−WARTOŚĆ ZAKUW(W ZŁ): 57,120,110,90,105,150,140,120 Bardzo prosze o pomoc....to strasznie wazne!
15 cze 21:04
Andrzej: no... ja policzyłem tą funkcję liniową regresji, skoro chcesz tylko sprawdzić... mi wyszło
 137 3915 
y =

x +

140 56 
lub, jeśli wolisz w ułamkach dziesiętnych, z dokładnością do 2 miejsc y = 0.98x + 69.91 te inne rzeczy to kupa liczenia... a zwłaszcza kupa pisania jeśli by to pisać tutajemotka jeśli policzyłaś i podstawiałaś do dobrych wzorów to pewnie masz dobrze
16 cze 20:13
Andrzej: Na oko mi się wydawało że współczynnik kierunkowy będzie ciutkę większy niż 1, ale oko jak widać zawodne, silne złudzenie optyczne tu zachodzi przez te dwa skrajne punkty.
16 cze 20:20
ANKA--STATYSTYKA: dziekuje bardzo...mi wspolczynnik korelacji wyszedł 0,58 wiec nie wiem czy dobrze.....jakbym to miala wyliczone to napewno bym wiedziała czy dobrze jest zrobione....a pisania wiem ze duzo wystarczyłyby mi same wyniki bez obliczen sprawdziłabym sobie poprostu....
16 cze 20:25
Andrzej: echhh no dobra, policzę i ja, ale to chwilkę potrwa
16 cze 20:30
Andrzej: mi 0.583 czyli masz ok
16 cze 20:39
ANKA--STATYSTYKA: a ten y(liniowa regresja) wyszła mi podobnie : 69,85+0,98x wiec nie wiem czy rto dobrze mam czy nie? sprawdzic moze by sie to przydało jeszcze
16 cze 20:54
Andrzej: jak liczyliśmy niezależnie i jest tak samo to chyba dobrze
16 cze 21:19
ANKA--STATYSTYKA: A CO Z RESZTA WYNIKOW?
16 cze 21:24
ANKA--STATYSTYKA: barzdo prosze o reszte wynikow to wazne
16 cze 21:37