w klasie IIIa uczy sie 10 dziewcząt i 20 chłopców
Pola : w klasie IIIa uczy sie 10 dziewcząt i 20 chłopców. srednia ocen dziewcząt na pierwszy semestr
wynosiła 4.2, zaś chłopców − 3.3. oblicz średnią ocen klasy IIIa na I semestr
2 lut 11:55
2 lut 12:00
Pola : dzięki serdeczne

a mam jeszcze jedno nie wiem czemu ale nie leżą mi te zadania
średnia płaca w zakładzie zatrudniającym 34 pracowników była równa 1820. po zatrudnieniu
jeszcze jednego pracownika średnia płaca wzrosła o 2 %. oblicz jaką płacę otrzymał nowy
pracownik.
2 lut 12:05
2 lut 12:09
Pola : jeny.. taka sama technika?

nie wiem czemu nie kminie tych zadan tak od razu..

ale dzięki
wielkie
2 lut 12:14
pigor: ... lub w jednym równaniu z określenia średniej arytmetycznej
:
1) 0*4,2+20*3,3= 30x ⇔ 30x= 42+66 ⇔ 10x= 14+22 ⇔
x=3,6
2) 34*1820+x= 35*102%*1820 ⇔ x= 35*1,02+1820−34*1820 ⇔
⇔ x= (35,7−34)1820 ⇔ x=1,7*1820 ⇔
x=3094 . ...
2 lut 12:29
pigor: ... oczywiście w 1) jest 10*4,2+ ... , przepraszam .
2 lut 12:32