Trivial:
Naucz się szukać schematu: funkcja do jakiejś potęgi razy jej pochodna.
Gotowy wzór:
| | [f(x)]α+1 | |
∫[f(x)]αf'(x)dx = |
| . α≠−1. |
| | α+1 | |
Ale nie musisz z niego korzystać. Jeżeli znajdziesz funkcję do jakiejś potęgi razy jej pochodną
pomnożoną przez inną liczbę, możesz podstawić tę funkcję (albo jej potęgę) i całka jest
rozwiązana.
W tym wypadku
f(x) = x
3+3
f'(x) = 3x
2
| | 5x2 | | 5 | | 3x2 | | 5 | (x3+3)2/3 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
|
| + c |
| | 3√x3+3 | | 3 | | 3√x3+3 | | 3 | 2/3 | |
Z podstawieniem:
u =
3√x3+3
u
3 = x
3+3
3u
2du = 3x
2dx
u
2du = x
2dx
| | 5x2 | | 5u2 | | 5 | | 5 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| du = ∫5udu = |
| u2 + c = |
| (x3+3)2/3 + c. |
| | 3√x3+3 | | u | | 2 | | 2 | |