Wykonaj dzielenie wielomianów:
wajdzik: Wykonaj dzielenie wielomianów:
d)(16x
4−5x
3+6x
2−2x−1) : (x−1/2)
A więc wykonałem dzielenie i wyszła mi reszta: − 0,125
Czy robiąc coś takiego: x = 1/2 i podstawiając to za "x" powinienem otrzymać tyle samo? Bo
jeżeli tak to coś się tu nie zgadza.

Mógłby ktoś to sprawdzić?
Z góry dziekuję!
2 lut 10:39
Skipper:
... bo źle podzieliłeś
2 lut 10:46
wajdzik: 16x
3+3x
2+7,5x+1,75
_________________
16x
4−5x
3+6x
2−2x−1 : (x−1/2)
−16x
4+8x
3
_________________
= 3x
3+6x
2
−3x
3+1,5x
2
_________________
= 7,5x
2−2
−7,5x
2+3,75x
_________________
= 1,75x−1
−1,75x+0,875
_________________
= − 0,125
Co ja tutaj źle zrobiłem?
2 lut 10:51
Skipper: jeśli podzieliłeś dobrze ... to cudów nie ma
2 lut 11:08
wajdzik: To w końcu to jest dobrze czy nie? Prosta odpowiedź kolego.
Z góry dziękuję.
2 lut 11:12
Skipper:
W(0,5)=−0,125 ....więc dobrze
2 lut 11:19