f
__std__call__: Jakie zastosować w tej całce podstawienie?
Myślałem nad t = 2x
2 ale chyba to nie to.
2 lut 02:43
Vizer:
Podstawiamy za cały pierwiastek :
√2 + 2x2 = t
2 + 2x
2 = t
2
4xdx = 2tdt
| 1 | | tdt | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| = |
| t + C = |
| √2 + 2x2 + C |
| 2 | | t | | 2 | | 2 | |
2 lut 02:54
Pepsi2092: W całkach chodzi właśnie o to żeby kombinować i szukać właściwych podstawień. Dlatego jak raz
podstawisz i wyjdą głupoty to próbuj dalej.
W tym przypadku dobrym podstawieniem będzie t=2x
2+2 .Tylko potem jak będziesz miał funkcję
podcałkową to musisz dodatkowo wiedzieć (szkoła średnia się kłania) , że
| | 1 | |
|
| =t−12 i dalej już pójdzie bo masz na to wzór. |
| | √t | |
2 lut 02:54
__std__call__: Skąd się wzięła równość 4xdx = 2tdt? Skąd te 2 przed tdt?
2 lut 03:04
Vizer: Różniczkuję obustronnie, musisz powtórzyć całkowanie przez podstawienie.
2 lut 03:08
__std__call__: | | 1 | |
Czyżby ∫ |
| = 2√t? Skąd to? |
| | √t | |
2 lut 03:09
__std__call__: Kurcze, nie wiedziałem, że trzeba gdzieś jeszcze różniczkować. Skąd mam wiedzieć gdzie i kiedy
różniczkować?
2 lut 03:10
rupert: przy całkowaniu przez podstawienie zawsze bedziesz musiał różniczkować
2 lut 05:13
__std__call__: No to jak to się robi?
1. podstawiam np. t = 2 + 2x
2
dt = (2 + 2x
2)'dx = 4xdx
| | 1 | | 1 | | dt | |
2. ∫ |
| dt/4 = |
| ∫ |
| do tego miejsca wiem co się dzieje. Jaki wygląda |
| | √t | | 4 | | √t | |
następny krok?
2 lut 11:31
__std__call__: Ok, już rozumiem − wzór na ∫ x
ndx

.
2 lut 11:35