czworościan
Ola: Obliczyć objętość czworościanu rozpiętego na wierzchołach A(0,0,0),
B(0,0,4), C(1,3,4), D(2,3,1) oraz wysokość poprowadzoną z wierzchołka D.
jeśli wyznaczymy wektory AB= [0,0,4] AC= [1,3,4] AD=[2,3,1] to po podstawieniu do wyznacznika
objętośc wyjdzie równa 0? Jak to obliczyć prosze o pomoc!
2 lut 00:06
Ola: Dobrzy ludzie pomocy
2 lut 00:21
pigor: ... otóż objętość czworościanu zbudowanego na wektorach:ABxAC i AD, to
|0 0 4|
V=
16 |(ABxAC)AD| =
16*||1 3 4|| =
16*|0+0+12−24−0−0| =
16*|−12|= 2,
|2 3 1|
a wysokość to odległość punktu D od płaszczyzny rozpiętej na wektorach
AB i AC, spróbuj znaleźć sama . ...
2 lut 00:47
Ola: dziękuje bardzo !
2 lut 13:25