Ciągłość - Sens zadania ?
Bakus1993: Nie rozumiem sensu zadania, tzn jego 2 części, z tym f(0). Poza tym, czy √cosx można jakoś
zamienić z 1 trygonometrycznej ? Oto zadanie :
Funkcja f jest określona wzorem
f(x) =√cosx − 1x2 , gdy − π2 ≤ x ≤ π2 i x≠0 .
Jeśli to możliwe to zadać wartość f(0) tak, że f stanie się funkcją ciągłą w punkcie x = 0.
1 lut 23:42
Mila: Liczysz granicę lewostronną i prawostronną w x=0.
Nadajemy wartość:
f(0)=0
Istnieje granica w 0 i granica jest równa wartości funkcji w zerze.
2 lut 00:07
Bakus1993: Ale nie bardzo rozumiem to polecenie : Zadać wartość f(0). ? To wystarczyło po prostu pokazać ,
że w funkcja ma wartość granicy = wartości funkcji w 0 ?
2 lut 00:37
Mila:

Ale zauważ że x=0 nie należy do dziedziny, bo nie wolno dzielić przez 0.
wykres może wyglądać tak.
Dopiero po nadaniu wartości będzie tam w zerze wartość,
2 lut 00:54