Wyznacz granicę ciągu ( liczba Eulera )
pieetrek: Witam.
Ostatnio na zaliczeniu miałem takie zadanie: Wyznacz granicę ciągu
Mógłby mi ktoś objaśnić to zadanie ? (Chodzi tu o liczbę Eulera).
1 lut 23:04
szopenak: jestes pewien ze dobrze przepisałeś? 2,5 n idzie do ∞ : >
1 lut 23:07
SD:
ile jest
limn→∞ 2,5n nie przypadkiem ∞
1 lut 23:08
pieetrek: | | 1 | |
sorry, miało być: (2+ |
| )n |
| | n | |
1 lut 23:11
hohenzollern: wzór mówi lim x−>∞ (1+1/n)n = e , lub lim x−> (1+1/an)an = e
1 lut 23:13
hohenzollern: oczywiscie n−>∞
1 lut 23:14
szopenak: | | | |
można to przedstawic w pst (2(1+ |
| )n ? |
| | n | |
1 lut 23:16
pieetrek: | | 1 | |
x−>∞ 2[(1+ |
| )2n]n Mi jak na razie wyszło tak. Czy to jest właściwy zapis ? Z tego co |
| | 2n | |
rozumiem to w nawiasie powstała liczba e.
1 lut 23:17
hohenzollern: nie
1 lut 23:18
pieetrek: To jaki otrzymam wynik przy rozwiązaniu tego przykładu ?
1 lut 23:19
hohenzollern: lim n−>∞ (2+1/n)n = 2(((1+1/2n)2n)1/2n)n = lim n−>∞ e1/2
1 lut 23:21
pigor: ..., otóż, widzę to np. tak:
lim
n→∞ (2+
1n)
n= lim
n→∞ (1+1+
1n)
n=
= lim
n→∞ (1+
n+1n)
nn+1 * (n+1)= e
(∞+1)= e
∞=
∞ . ...
1 lut 23:24
szopenak: hohenzollern, sprawdzałem z kalkulatorem... i prawdę mówiac wyszło mu to samo co mi,
mianowicie ∞
Jesteś pewien że masz dobrze?
1 lut 23:26
hohenzollern: | n+1 | |
| nie pasuje pod definicję |
| n | |
1 lut 23:26
szopenak: pigor, a ten mój zapis jest do pupy ? bo wynik mi wyszedł teoretycznie dobry ?
1 lut 23:27
hohenzollern: fakt, mój błąd. powinno wyjść ∞
1 lut 23:30
pieetrek: Okej Panowie, dzięki
1 lut 23:38
pigor: .. jak wyciągałeś 2 przed nawias to musiałeś te dwójkę też podnieść do potęgi n,
a ja tego nie widzę, tylko widzę n niepotrzebne poza nawiasem kwadratowym zamiast
12 ;
nie chcę cię martwić, ale ja bym nie uznał twojej "machlojki" i tyle, niestety . ...
1 lut 23:44
szopenak: szlag, faktycznie nawiasu nie domknąłem ...

no ale własnie na tej zasadzie kombinowałem, że z tej postaci rozłączyc na
2
n * (ta suma w nawiasie)
2
z pierwszego czlona wyszlo mi
∞ a drugi
√e
1 lut 23:50
Mila:
| | 1 | | 1 | |
[(2+ |
| )]n=[(2*(1+ |
| )]n= |
| | n | | 2n | |
| | 1 | |
limn→∞[2n*(1+ |
| )n]=∞*√e=∞ |
| | 2n | |
1 lut 23:53