rownania wielomianowe
noname: witam,
mam problem z pewnymi rownaniami wielomianowymi
gdyby ktos mogl je rozwiazac bylbym bardzo wdzieczny
68x8 − 257x6 − 257x2 + 68 = 0
36x3 − x + 1 = 0
(1 + x2)2 = 4x(1 − x2)
z gory dzieki
14 cze 21:55
noname: brak chetnych?
14 cze 22:14
Mariusz: co do drugiego przykładu to ja bym go rozpisał tak
W( −1/3)=0
czyli piszemy
(x+1/3)*3*(12x2−4x+1)=0
(12x2−4x+1) → Δ<0 czyli x= −1/3
14 cze 22:18
Mariusz: trzeci bym wymnożył i przeniósł wszystko na jedną stronę, potem może sie znajdzie jakas liczba
pasująca
14 cze 22:19
Mariusz: ten pierwszy to moze tak jakoś
68(x
8+1)−257(x
4+1)=0
68(x
4−1)(x
4+1)−257(x
4+1)=0
(x
4+1)(68x
4−325)=0
x
4+1 → Δ<0
| | 325 | |
a ta druga część to bedzie że x=√ |
| pierwiastek czwartego stopnia |
| | 68 | |
14 cze 22:31
Eta:
Mariusz ? tak nie może być.......... bo to nie: x8 −1
x8 + 1 ≠ ( x4 −1)( x4+1) .....
pierwiastkiem tego równania jest x = 2
bo:
68*256 − 257*64 − 257*4 + 68 = 68*256 − 68*256 = 0
dzieląc Hornerem przez ( x −2)
mamy:
68 0 −257 0 0 0 −257 68
2 136 272 30 60 120 240 − 34
.............................................................
68 136 15 30 60 120 −17 34 0
zatem:
( 68x7 + 136x6 + 15x5 +30x4 + 60x3+120x2 − 17x +34)( x −2)
a co dalej ? .... chyba juz nie ma pierwiastków rzeczywistych..
zad2/ podobnie x = −13 −−− jedyne rozwiązanie
a co z trzecim ? .... pomyślę za chwilę ...
14 cze 22:59
Mariusz: rzeczywiście mój błąd

chyba chciałem zbyt szybko zrobić
14 cze 23:01
Eta: zad3/
1 +2x
2 +x
4 − 4x +4x
3=0
x
4 − 4x
3 +2x
2 −4x +1=0 −−−− sprzeczne w zbiorze R
bo jedynymi kandydatami są −1 , 1
dla nich: W(1) ≠0 i W( −1)≠0
czyli równanie nie posiada pierwiastków rzeczywistych
14 cze 23:04
Andrzej: oj... to równanie 3 ma pierwiastki rzeczywiste ! 1 i −1 są jedynymi kandydatami wśród
wymiernych. A to równanie ma pierwiastki niewymierne.
14 cze 23:10
Eta: Jakie? ..........jestem ciekawa?
14 cze 23:11
Andrzej: Zresztą, widzę błąd w Twoim przekształceniu, Eto, mówię o poście z 23:04. W górnej linijce jest
"+4x
3", a w dolnej już minus. Tak czy siak oba mają pierwiastki niewymierne
14 cze 23:14
Andrzej: to dolne... pogrupuj wyrazy, x4−4x3+x2 + x2−4x+1, nie liczyłem jakie ale widzę gołym
okiem że ma.
14 cze 23:15
kamerling: | | 1 | |
a mi w pierwszym przykładzie wyszło jeszcze oprócz 2 to |
| . |
| | 2 | |
14 cze 23:20
Eta:
Rzeczywiście powinno być:
x
4 +4x
3 +2x
2 −4x +1=0
słuszna racja

... nie ma pierw.
wymiernych
tylko jakie ma te niewymierne?
14 cze 23:23
Eta:
Być może ?...... nie sprawdzałam

x = 2 napewno jest.
Koszmarne to równanie i dalej nie sprawdzałam!
14 cze 23:25
Andrzej: A to górne... tu się trzeba troszkę nagimnastykować, ale
x4 + 4x3 + 2x2 −4x +1 rozbijam tak:
x4 + 2x3 − x2 + 2x3 + 4x2 − 2x − x2 − 2x + 1
i też widać ładne grupowanie wyrazów i będzie dodatnia delta na oko.
14 cze 23:25
Eta:
zad3)
zgadza się:
( x
2 +1)( x
2 −4x +1)=0 Δ= 12
√Δ= 2
√3
x
1 = 2 +
√3
x
2 = 2 −
√3
teraz jest ok
14 cze 23:28
Eta:
Ooo i znowu wzięłam −4x
3 ........
a powinno być +4x
3 ...... ale to już proste
14 cze 23:31