matematykaszkolna.pl
siła Coriolisa krzysiek: Pytranie do fizyków: co jest źródłem siły coriolisa? takie pytanie padło na egzaminie, nie mam pojęcia jak na to można odpowiedzieć, wiem że ta siła jest siłą bezwładności, jest siłą pozorną, ale jak z jej źródłem? emotka
1 lut 22:41
Kamcio :) : jest skutkiem ruchu obrotowego Ziemi, a co jest jej źródłem to ciężko zdefiniować
1 lut 22:47
Kris: po prostu zmiana wektora prędkości czyli jakieś rodzaj przyspieszenia zawsze jest "źródłem" (tzn przyczyną po propstu ) występowania wszelkich sił bezwładności Takie pytanie na egzaminie jest trochę źle sformułowane ale można się domyślać o co chodziło autorowi pytania który po prostu nie wie że siły bezwładności nie mają żadnego źródła. Można jedynie zapytać o przyczynę/sytuację ich występowania więc w przypadku siły Coriolisa jest to ruch wzdłuż promienia w obracającym się układzie (np po Ziemi z równika na biegun lub nazat ) A z czego to był egzamin jestem ciekawemotka jeśli autor tego pytania zna odpowiedź na pytanie co jest "źródłem" sił bezwładności to się chłop marnuje... bo fizyka tego w ogóle nie wyjaśnia a ja pomimo że wiem to nigdzie tego jeszcze nie publikowałem o "żródle" siły to można mówić np w przypadku grawitacji... i u Newtona jest nim masa grawitacyjna , albo np w elektrostatyce żródłem siły Coulomba jest ładunek elektryczny ale siły bezwładności w aktualnej jak do tej pory fizyce nie mają żadnego źródła... powiedz to panu i niech nie układa więcej takich pytań na które sam nie zna odpowedzi
12 gru 00:52
Kris: a ten Kamcio to nie dopowiedział tu ważnej rzeczy że sam ruch obrotowy Ziemi nie wystarcza by pojawiła się siła Coriolisa.... bo ona się pojawi dopiero jako skutek obrotu ziemi i ruchu ciała wzdłuż południków dla ciała nieruchomego względem obracającej się Ziemi ta siła nie wystąpi i dla poruszającego się ale np wzdłuż równoleżników też nie wystąpi żadna siła Coriolisa w tych przypadkach z sił bezwładności będzie występowała tylko siła odśrodkowa i też nie wszędzie bo na biegunach już też nie
12 gru 01:02
Kris: W ogóle to z tematem wszelkich sił bezwładności ( w tym Coriolisa ) to niech egzaminatorzy lepiej nie kozaczą bo guzik tak naprawdę wiedzą
12 gru 01:05
daras: źródłem=przyczyną jest ruch ciała w nieinercjalnym układzie ale nie w każdym przypadku emotka http://www.edunauka.pl/fizpozor.php fizyka.pisz.pl/forum
12 gru 10:54
5-latek : Czesc daras emotka Miałem to na teorii maszyn i mechanizmow .
12 gru 10:57