Obliczyć max i min wartości funkcji
zuz.: hej, gdyby ktoś mógł powiedzieć co źle robię, bo nie mam pojęcia dlaczego wychodzi mi wciąż zły
wynik
mam funkcję zdefiniowaną jako f(x)=8+4sin(πx/6) gdzie 0≤x≤24
mam znaleźć maksymalną i minimalną wartość
wychodzi mi 8, a powinno 12 i 4
1 lut 22:33
krzysiek: wykres sinusa

sinus przyjmuje wartości <−1;1> więc musisz sprawdzić tylko dla jakiego x sinus osiągnie raz 1
a innym razem −1, jeżeli ten x będzie pasował do Twojej dziedziny to już masz odpowiedź,
max:8+4
min: 8−4
dla max: x=3 bo będzie 3π/6 = π/2
dla min: x=9 bo będzie 9π/6 = 3π/2
wszystko wynika z wykresu:
http://library.kiwix.org/wikipedia_pl_dvd_2006_beta1/I/SINUS.PNG
1 lut 22:38