matematykaszkolna.pl
Zad z pochodnych Nie lubie kolosów: Proszę o pomoc przy tym zadaniu, jutro kolos! Znaleźć przedziały monotoniczności i najmniejszą wartość funkcji w podanym przykładzie: f(x)=x22−4ln(x−3)
1 lut 22:04
Vizer: Liczysz pochodną, przyrównujesz do zera, gdy pochodna większa 0 funkcja f rosnąca, gdy mniejsza to malejąca. Najmniejsza wartość powinna być podana w jakimś przedziale, no chyba, ze wyjdzie Ci tu minimum lokalne, które będzie jednocześnie globalne (nie zawsze tak jest)
1 lut 22:15
Bogdan: Stosuj dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków. Podaj pierwszą pochodną funkcji.
1 lut 22:16
Nie lubie kolosów: dzięki, a mogę się spytać jak zabrać się za tą pochodną bo znając życie coś pomylę i dalej będzie klapa. bardziej chodzi mi tutaj o drugą część −4ln(x−3)
1 lut 22:18
Vizer:
 1 
(lnx)' =

x 
Tu mamy funkcję złożoną, gdzie funkcją zewnętrzną jest lnx, a funkcją wewnętrzną x − 3
 1 1 
(ln(x − 3))' =

* (x − 3)' =

x − 3 x − 3 
1 lut 22:21
Nie lubie kolosów: dzięki. A mam kolejne pytanko niby łatwe zadanie ale nie pamiętam dokładnie granic: mógłbym prosić o rozwiązanie tego zadania bo nie wiem czy dobrze zrobiłem Korzystając z reguły de l'hospitala obliczyć podaną granice
 x 1 
lim x−>1=(

)
 x−1 lnx 
z góry dziękuje
1 lut 22:36