Zad z pochodnych
Nie lubie kolosów: Proszę o pomoc przy tym zadaniu, jutro kolos! Znaleźć przedziały monotoniczności i najmniejszą
wartość funkcji w podanym przykładzie: f(x)=x22−4ln(x−3)
1 lut 22:04
Vizer: Liczysz pochodną, przyrównujesz do zera, gdy pochodna większa 0 funkcja f rosnąca, gdy mniejsza
to malejąca. Najmniejsza wartość powinna być podana w jakimś przedziale, no chyba, ze wyjdzie
Ci tu minimum lokalne, które będzie jednocześnie globalne (nie zawsze tak jest)
1 lut 22:15
Bogdan:
Stosuj dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków. Podaj pierwszą pochodną funkcji.
1 lut 22:16
Nie lubie kolosów: dzięki, a mogę się spytać jak zabrać się za tą pochodną bo znając życie coś pomylę i dalej
będzie klapa. bardziej chodzi mi tutaj o drugą część −4ln(x−3)
1 lut 22:18
Vizer:
Tu mamy funkcję złożoną, gdzie funkcją zewnętrzną jest lnx, a funkcją wewnętrzną x − 3
| | 1 | | 1 | |
(ln(x − 3))' = |
| * (x − 3)' = |
| |
| | x − 3 | | x − 3 | |
1 lut 22:21
Nie lubie kolosów: dzięki.
A mam kolejne pytanko niby łatwe zadanie ale nie pamiętam dokładnie granic:
mógłbym prosić o rozwiązanie tego zadania bo nie wiem czy dobrze zrobiłem
Korzystając z reguły de l'hospitala obliczyć podaną granice
z góry dziękuje
1 lut 22:36