Pochodna funkcji odwrotnej
asdf: Czy mółby ktoś mi pomóc jak udowodnić pochodną funkcji odwrotnej z definicji
1 lut 21:52
MQ: Funkcji odwrotnej czy odwrotności funkcji?
1 lut 21:54
asdf: | | 1 | |
Pochodna funkcji odwrotnej (f−1(yo))' = |
| |
| | f'(x0) | |
1 lut 22:24
Trivial: (:
1 lut 22:42
Trivial:
Naszym argumentem jest y, a nie x.
x(y) = f
−1(y)
Chcemy znaleźć x'(y).
Stosujemy obustronnie f. Możemy to zrobić, gdyż f jest odwracalna, czyli f jest też bijekcją
(wzajemną jednoznacznością)
f(x(y)) = y
Różniczkujemy obustronnie (argumentem jest y!)
(f(x(y))' = 1
f'(x(y))*x'(y) = 1
Aha! Mamy nasze x'(y).
Podstawiając...
1 lut 22:56
1 lut 23:02
asdf: wytłumaczysz mi to Trivial?
1 lut 23:02
Mila: Czy już jasne,ASDF ?
1 lut 23:35
asdf: jeszcze nie do konca..mogłabyś dorzucić swoje rozumowanie? (latwiej bym moze to zrozumiał)
2 lut 00:11
Mila: f(x)− funkcja ciągła, różnowartościowa i różniczkowalna w przedziale [a;b]
g(x) funkcja odwrotna do f(x)
g jest też różniczkowalna; niech f '(x
0} ≠0
| | g(f(x))−g(f(x0)) | |
Limx→x0 |
| = pochodna złożenia funkcji |
| | x−x0 | |
| | g(f(x))−g(f(x0)) | | f(x)−f(x0) | |
=lim{x→x0} |
| * |
| = |
| | x−x0 | | f(x)−f(x0) | |
| | g(f(x))−g(f(x0)) | | f(x)−f(x0) | |
=lim{x→x0} |
| * |
| =g' o f '⇔ |
| | f(x)−f(x0) | | (x−x0) | |
1=g' (y
0)o f'(x
0)
2 lut 00:28
asdf: a dlaczego jest równe 1?
2 lut 00:59
asdf: sorki, musialem sobie to gdzies zapisac:
M = − mgr * sinx
sinx = x (dla x−>0)
M = −mgrx
I * ε = − mgrx
k = mlg
I = m
2 lut 03:08
asdf:
b − wsp. oporu
F = −kx − bv
x = A
0 * e
−βt * cos(ωt + Φ)
β − wsp. tłum
drg. tłum − ω
1=
√w02 − β2
| | k | |
częstkość własna ω0=√ |
| |
| | m | |
2 lut 03:21
asdf: podbijam, bo nie wiem jak z tą jedynką.
2 lut 13:43
Trivial: Liczysz pochodną (g(f(x)))' = (f−1(f(x)))' = (x)' = 1.
2 lut 13:52
asdf: jakby to się miało na wykresie?
2 lut 14:04
Trivial:

Na wykresie? Co na wykresie?
y = f
−1(f(x)) = x.
2 lut 14:07
2 lut 14:13
Trivial: Dziś wieczorem (koło 22)
2 lut 14:13
asdf: ok, spoko.
2 lut 14:14
Mila: Widzę, że Trivial mnie wyręczył. Dzięki>
2 lut 15:03
asdf: y = x − względem tej funkcji tworzy się funkcja odwrotna, a pochodna po niej to 1 tak?
2 lut 18:06
Mila: (x)'=1
Złożenie g(f(x))=x
Przecież korzystasz z tego np.
sin(arcsinx)=x
| | 1 | | 1 | |
sin(arcsin |
| )=sin300= |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 lut 18:18
asdf: ok, dzięki. Jak sam sobie nie przetłumacze to nie zrozumiem (tak już mam)
2 lut 18:22
Mila:
Bardzo dobrze, że jesteś dociekliwy.

A ja nie mogę się pokolorować, ciągle coś mi odrzuca.
2 lut 18:27
asdf: moze sprobuj zalogowac sie ponownie i dopiero
2 lut 18:46
asdf: miałem wszystko zapamiętane, wyloguj się (odswiez strone − moze pomoze, ale juz bardziej by
pomoglo wywalenie cache, ale mniejsza z tym) i zaloguj sie ponownie na Twój nick. Jak nie
spróbuj odzyskać hasło (jak nie pamiętasz)
2 lut 18:58
asdf: mogłaś sobie dać spację przed nickiem

byłoby nie zauważalne
2 lut 22:28
Trivial:
2 lut 22:52
Trivial: A czy jesteś aby zalogowana?
2 lut 23:00
Mila: Byłam, to jak sprawdzić?

Gdy to piszę to mam kolor różowy, gdy wyślę , to czarny.
2 lut 23:06
Trivial: Spróbuj z innej przeglądarki i zobacz czy da się pokolorować. Jeśli będzie się dało, przyczyną
są prawdopodobnie ciasteczka.
2 lut 23:08
asdf: @Trivial, masz chwile troche czasu na elektrycznosc i magnetyzm? (musze wyprowadzic kilka wzoró
na ściągę)
2 lut 23:15
Trivial: mam chwilkę, ale trochę jestem śpiący.

Więc nie za długo.
2 lut 23:16
2 lut 23:17
Mila: Trivial, to było trywialne. Dziękuję.

2 lut 23:33
Trivial: Co było problemem?
2 lut 23:34
Mila: Logowanie.
2 lut 23:35
Trivial:
2 lut 23:37