Zadanie typu Prawda/Fałsz
Nela: Zadanie typu Prawda/Fałsz:
1 Funkcja tg2/3x jest nieparzysta.
2 Funkcje 3x−1 oraz 1 + log3 x są odwrotne.
3 Funkcja f(x) = arc ctg(x2) jest różnowartościowa.
4 Jeżeli f(x0) oraz granica f(x) w punkcie x0 istnieją, to funkcja f(x) jest ciągła w x0.
5 Wyrażenie −∞−∞ jest nieoznaczone.
6 Pochodna każdej funkcji różnowartościowej w (0, 1) jest funkcją różnowartościową.
7 Jeżeli 1/2≤ f'(x)≤ 1 dla każdego x ∈ (3, 6), to f(x) jest rosnąca w przedziale (3, 6).
8 Funkcja arctg (3 − 2x) jest malejąca w swej dziedzinie.
9 Funkcja f(x) = (arc sin x)2 ma minimum lokalne.
10 Wykres funkcji (0,7)x ma punkt przegięcia.
11 Pochodna funkcji rosnącej przyjmuje tylko wartości nieujemne.
12 Wykres każdej funkcji ma co najwyżej dwie asymptoty ukośne.
13 Wyrażenie −x/x2+4x+4 jest ułamkiem prostym.
14 x = 1 − 98t, y = 2t jest równaniem parametrycznym pewnej prostej.
15 Każda suma całkowa jest nieujemna.
16 Norma podziału jest zawsze liczbą naturalną.
17 Dziedziną funkcji f(x) = ln ( 1/2 + arc cos x) jest [−1, 1].
18 Funkcja f(x) = x · arc tg x/3 jest parzysta.
19 Funkcja f(x) = sin 8x − sin 6x jest nieparzysta.
20 Istnieje funkcja nieparzysta o dziedzinie R, która jest malejąca w R.
21 Funkcja f(x) = 3px − 3x jest różnowartościowa.
22 Funkcja f(x) = 4 + log0,2 x jest rosnąca w swej dziedzinie.
23 Funkcja f(x) = arc ctg 2x jest malejąca w swej dziedzinie.
24 Funkcje f(x) = e3x/2 oraz g(x) = 2/3 ln x są odwrotne.
25 0 · 0 jest wyrażeniem nieoznaczonym.
26 Pochodna funkcji f(x) = |x − 5| istnieje w punkcie x = 0.
27 Zawsze gdy wartości funkcji są tylko dodatnie, to pochodna funkcji jest dodatnia.
28 Maksimum lokalne może wystąpić także w punkcie, w którym pochodna wynosi 1.
29 Zawsze jeżeli f′(x) istnieje w przedziale (a, b), to f(x) jest ciągła w (a, b).
30 W przedziale (e,∞) funkcja f(x) = x − ln x jest rosnąca.
31 Funkcja f(x) = e−x/2 jest wypukła dla każdego x.
32 Wykres funkcji f(x) = 1/x · arc sin x ma asymptotę.
33 Niekiedy iloczyn dwóch ułamkow prostych jest też ułamkiem prostym.
34 Wyrażenie 1/x2+x jest ułamkiem prostym.
35 Całka nieoznaczona z wielomianu jest zawsze wielomianem.
36 Dziedziną funkcji f(x) = arc cos ( 1/2 cos x) jest R.
37 Funkcja f(x) = | ln x| jest parzysta.
38 Funkcje f(x) = ( 3/5)x oraz g(x) = ( 5/3 )x są odwrotne.
39 Funkcja f(x) = x2 − √x jest różnowartościowa.
40 Jeżeli f(x) jest ciągła w x0, to granice jednostronne f(x) w punkcie x0 są równe.
41 ∞· (−∞) jest wyrażeniem nieoznaczonym.
42 Funkcja f(x) = |arc sin x| ma minimum lokalne.
43 Funkcja x − arc cos x jest rosnąca w swojej dziedzinie.
44 Pochodna funkcji y = 4 + x dla x = 4 wynosi 4.
45 Jeżeli funkcja f(x) ma maksimum lokalne, to nie istnieje funkcja odwrotna do niej.
46 Maksimum globalne może wystąpić także w punkcie, w którym nie istnieje pochodna.
47 Funkcja f(x) = 1 − x4 − x2 jest wklęsła dla każdego x.
48 Funkcja f(x) = 1/x ln x ma asymptotę poziomą.
49 Całka nieoznaczona z ułamka prostego 1−go rodzaju jest zawsze funkcją wymierną.
50 Wyrażenie (5 − x)−2 jest ułamkiem prostym.
51 Całka nieoznaczona z funkcji f(x) = 0 wynosi C.
52 Suma całkowa może wynosić −0, 1.
53 Gdy f(x) < 0 w całym przedziale [0, 1], to10 "całka" f(x) dx nie istnieje.
54 Dziedziną funkcji ln(arc cos x) jest [−1, 1).
55 Funkcja sin 2x − x · sin2 x jest nieparzysta.
56 Funkcje f (x) = e2x/5 oraz g(x) = 5/2 ln x są odwrotne.
57 Istnieje funkcja parzysta i zarazem rosnąca w R.
58 Funkcja f(x) = x2 − √x jest różnowartościowa.
59 Funkcja log0,5(1 − x) jest rosnąca w całej swej dziedzinie.
60 Zawsze jeżeli funkcja parzysta ma granicę w punkcie a, to ma ją też w punkcie −a.
61 Pochodna funkcji f (x) = |x| istnieje w punkcie x = 1.
62 Jeżeli f′(x) istnieje w przedziale (−1, 1), to f(x) jest ciągła w punkcie 0.
63 Funkcja f(x) = (x2 − 1)−1 ma minimum lokalne.
64 Funkcja 2x + arc tg x w przedziale [0, 1] osiźga maksimum globalne dla x = 1.
65 Funkcja f(x) = 23−x jest wklęsła dla każdego x.
66 Wykres funkcji f(x) = ln x · cos x ma asymptotę.
67 Wyrażenie 1/3x3 jest ułamkiem prostym.
68 Krzywa o równaniu biegunowym r = φ4 , gdzie φ≥0, ma oś symetrii.
69 Równania parametryczne x = t + 1, y = t oraz x = t + 1, y = 2t opisują inne proste.
70 Każda suma całkowa jest nieujemna.
71 Funkcja f(x) = |x| jest całowalna w przedziale [−2, 4].
72 Funkcja 2 sin x + tg x jest nieparzysta.
73 Dziedziną funkcji arc cos x jest (−1, 1).
74 Funkcje f (x) = e2x oraz g(x) = 1/2 ln x są odwrotne.
75 Zawsze gdy −1 i 1 należą do dziedziny funkcji nieparzystej, to 0 też należy do dziedziny.
76 Funkcja f(x) = x4 − x2 jest różnowartościowa.
77 Funkcja f(x) = loga x jest określona dla wszelkich a > 0.
78 Funkcja f(x) = arc ctg 2x jest rosnąca w swej dziedzinie.
79 Istnieje funkcja nieparzysta i zarazem parzysta o dziedzinie R.
80 Funkcja f(x) = 2 + log0,2 x jest malejąca w swej dziedzinie.
81 0 − 0 jest wyrażeniem nieoznaczonym.
82 Zawsze gdy wartości funkcji są tylko dodatnie, to funkcja jest rosnąca.
83 Pochodna funkcji f(x) = |x| istnieje w punkcie x = 1.
84 Funkcja f(x) = x3 − x ma minimum lokalne.
85 Funkcja 2x + arc tg x w przedziale [−1, 0] osiąga maksimum globalne dla x = 0.
86 Funkcja f(x) = 2x jest wypukła dla każdego x.
87 Wykres funkcji f(x) = −2x + ln x ma asymptotę.
88 Wyrażenie 9/9x2−1 jest ułamkiem prostym.
89 Krzywa o równaniu biegunowym r = sin2φ , gdzie φ≥0, ma oś symetrii.
90 W równaniu parametrycznym krzywej parametr t zawsze przebiega cały zbiór R.
91 Zawsze stałą wolno “wyprowadzić spod” całki oznaczonej “przed nią”.
1 lut 21:49
Vizer: Are you kidding us ?
1 lut 22:23
Kamcio :) : hahah
1 lut 22:33
Kamcio :) : serio, szybciej byś to rozwiązał, przy okazji się nauczył niż przepisywał
1 lut 22:33
Kasia: Mam ten sam problem co koleżanka, więc proszę o pomoc. Nawet kilka zadań jak ktoś potrafi je
rozwiązać.
1 lut 22:35
Kajcien: 5− F, 25−F, 41−F, 81=−F
1 lut 22:38
zombi: O kurcze takiego comba chyba jeszcze nie było
1 lut 22:39
:): Naprawdę myślicie, ze profesor da takie same zadania? xD
2 lut 22:28
Monia: 1,3,5,7,9,13,56.33.23.24.25.27.33.6743.44.45. to prawda
2.6.10.11.14.50.34.23.26.50 to fałsz
2 lut 22:34