matematykaszkolna.pl
PROSZE O POMOC !! DO MATURY !! danik: czy moze mi ktos powiedziec czy ma jakies znaczenie przy rozwiazywaniu nierownosci tego typu co ponizej ze jesli biore sobie przypadki po kolei ktore odnosza sie do przedzialow wartosci to czy wezme sobie pierwszy przedzial (−;1) lub tez (−;1> to czy ma to jakies znaczenie pozniej przy wyniku i czy tak mozna bo jak robilem zadanie to wlasnie dalem do pierwszego przypadku przedzial (−;1> czyli zamkniety po prawej stronie a jesli dalbym otwarty obustronnie to pozniej na koncu suma wynikow wszystkich bylaby inna, a chodzi mi o zadanie z matury rozsz. z roku 2012 konkretnie z czerwca: |x−2| +|x+1| ≥ 3x −3 prosze mi napisac co o tym sadzicie a jesli cos jest niejasne to pisac emotka bo jak widac na stronce tutaj w rozwiazaniu tego zadanie jest przedzial ten pierwszy (−;2) − obustronnie otwarty no a ze ja dalem po prawej stronie zamkniety to pozniej koncowy wynik nie byl taki jak bym dal przedzial obustr. otwarty, prosze o pomoc emotka
1 lut 20:26
Kamcio :) : definicja modułu jest taka |a|=a gdy a≥0 −a gdy a<0 Myślę że to powinno rozwiać wszelkie wątpliwości
1 lut 20:28
MQ: Formalnie powinieneś brać przypadki tak: |x+a|= x+a dla x≥−a −x−a dla x<−a
1 lut 20:30
danik: tak, ale co do tego typu zadan bierze sie po kolei przypadki wszystkie czyli ze np pierwsza wart bezw. jest ze zmiana znakow, druga nie, pozniej z kolei tamta jest z zmiana a pierrwsza nie, itd.. i mi chodzi o to jak z tym pierwszym przedzialem
1 lut 20:31
Kamcio :) : jedziesz po kolei od − najpierw bedziesz mial x∊(−,−1), pozniej x∊<−1,2) pozniej x∊<2,) definicja którą podałem w zupełności wystarczy
1 lut 20:32
danik: a gdybym zaczal x∊( −,−1> , potem x∊ (−1,2> , potem x∊ (2, +) bo tak wlasnie zrobilem i pozniej ten koncowy wynik sie zmienia...emotka
1 lut 20:38
Kamcio :) : skoro wynik zly, znaczy ze metoda zla/blad w rachunkach. Zakladam ze rachunki sprawdziles, wiec sam sobie odpowiedz
1 lut 20:38