aa
karolcia: Znajdz dwie takie liczby, aby suma 1/3 pierwszej z nich i25% drugiej wynosila 9, zas roznica
podwojonej pierwszej i 75% drugiej wynosila 9
14 cze 21:46
karolcia: i ja to tak napisałam:
1/3x+25%y=9
2x−75%y=9
ale to mi nie chce wyjsc
14 cze 21:47
Eta:
25% y =
14*y
75%*y =
34*y
podstawiając otrzymasz:
13x +
14y = 9
2x −
34y= 9
mnożąc pierwsze równanie przez 3 otrzymasz:
x +
34y = 27
2x −
34y = 9
−−−−−−−−−−−−−
3x = = 36 ....... to już z pewnością policzysz
14 cze 21:53
Martyna: no tak to x=16
14 cze 22:00
Eta: karolciu , Martyno chyba .......
x = 12 ...... bo 36:3 = 12

PS: Do jakiej szkoły chodzisz? i jaką masz ocenę na koniec roku?
Można wiedzieć? .... chyba do liceum?
14 cze 22:04