matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo kilka zadań Kamcio :) : 1 Z talii 52 kart będziemy losować kolejno dwa razy bez zwracania po jednej karcie. Przy założeniu, że pierwsza z wylosowanych kart jest figurą (asem, królem, damą, waletem) , oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że drugą wylosowaną kartą jest as 2. W biegu na 800 metrów wystartowało 10 zawodników, wśród których było 2 polaków i 2 francuzów. Niestety relacja telewizyjna tej imprezy została przerwana i nie wiadomo, kto wygrał zawody. Francuska telewizja podała, że żaden z francuzów nie stanął na podium. Oblicz o ile po ogłoszeniu tej informacjii wzrosło prawdopodobieństwo, że obaj Polacy zajęli miejsca na podium. 3.Około 8% mężczyzn i 0,5% kobiet jest dotkniętych daltonizmem. Z grupy ludzi, w której stosunek liczby mężczyzn do kobiet jest równy 3:2, wylosowano jedną osobę. Zakładając, że wylosowana osoba cierpi na daltonizm, oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to kobieta. No więc tak, definiuję zdarzenia A− osoba ma daltonizm B1−wylosowano mężczyznę B2− wylosowano kobietę.
 3 
P(B1)=

5 
 2 
P(B2)=

5 
 2 
P(A\B1)=8%=

25 
 1 
P(A\B2)=0,5%=

200 
Ze wzoru Bayesa:
 P(A\B2)*P(B2) 1 
P(B2\A)=

=

=4%
 P(A\B2)*P(B2)+P(A\B1)*P(B1) 25 
W odpowiedziach jest podane że 5% :< Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch pierwszych i sprawdzenie trzeciego
1 lut 20:17
Mila: 1) 16 − liczba figur, 36 blotek
 16 15 16 36 4 
P(F1)=

*

+

*

=

52 51 52 51 13 
za pierwszym razem wylosowano figurę, za drugim cokolwiek
 P(A2∩F1) 
P(A2/F1)=

P(F1) 
za drugim razem wylosowano asa, pod warunkiem, że za pierwszym figurę ( czyli za pierwszym razem as i za drugim asa lub za pierwszym razem figurę, która nie jest asem, za drugim razem asa)
 4 3 12 4 5 
P(A2∩F1)=

*

+

*

=

52 51 52 51 13*17 
 5 4 5 
P(A2/F1)=

:

=

13*17 13 68 
1 lut 20:46
Kamcio :) : taaaaaaaaakie buty, a ja się męczyłem prawdopodobieństwem cąłkowitym :C
1 lut 20:49
Mila: Kamcio, przecież nie macie w programie prawdopodobieństwa warunkowego. Na kółku miałeś?
1 lut 20:54
Kamcio :) : ja dopiero w 2 klasie jestem, to jest to co pani profesor "zdążyła powiedzieć" z prawdopodobieństwa jednego dnia (potrzebne do olimpiady AGH która jest pojutrze, a są teraz ferie) no i w zasadzie musiałem całą kombinatorykę i prawdopodobieństwo sam ogarnąć
1 lut 20:56
Mila: Na AGH też powinni wiedzieć, że tego nie ma w szkole średniej. Jest obszerny materiał w programie LO, z którego można ułożyć ambitne zadania. Wszystko teraz jest wywrócone do góry nogami. Takie działanie jest szkodliwe.
1 lut 21:14
Kamcio :) : mi się tam podoba, z programem LO i tak nie mam problemów, a prawdopodobieństwo warunkowe z tego co kojarzę to chyba jest w 3 klasie liceum
1 lut 21:15
Mila: No to powodzenia.emotka
1 lut 21:19
Kamcio :) : dziekuje, a pomożesz 2gie zadanie?
1 lut 21:22
Kamcio :) : odświeżam, wciąż potrzebna pomoc w zadaniu drugim
1 lut 22:13
Kamcio :): up
1 lut 23:06