Prawdopodobieństwo kilka zadań
Kamcio :) : 1 Z talii 52 kart będziemy losować kolejno dwa razy bez zwracania po jednej karcie. Przy
założeniu, że pierwsza z wylosowanych kart jest figurą (asem, królem, damą, waletem) , oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że drugą wylosowaną kartą jest as
2. W biegu na 800 metrów wystartowało 10 zawodników, wśród których było 2 polaków i 2
francuzów. Niestety relacja telewizyjna tej imprezy została przerwana i nie wiadomo, kto
wygrał zawody.
Francuska telewizja podała, że żaden z francuzów nie stanął na podium. Oblicz o ile po
ogłoszeniu tej informacjii wzrosło prawdopodobieństwo, że obaj Polacy zajęli miejsca na
podium.
3.Około 8% mężczyzn i 0,5% kobiet jest dotkniętych daltonizmem. Z grupy ludzi, w której
stosunek
liczby mężczyzn do kobiet jest równy 3:2, wylosowano jedną osobę. Zakładając, że wylosowana
osoba cierpi na daltonizm, oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to kobieta.
No więc tak, definiuję zdarzenia
A− osoba ma daltonizm
B
1−wylosowano mężczyznę
B
2− wylosowano kobietę.
Ze wzoru Bayesa:
| | P(A\B2)*P(B2) | | 1 | |
P(B2\A)= |
| = |
| =4% |
| | P(A\B2)*P(B2)+P(A\B1)*P(B1) | | 25 | |
W odpowiedziach jest podane że 5% :<
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch pierwszych i sprawdzenie trzeciego
1 lut 20:17
Mila:
1) 16 − liczba figur, 36 blotek
| | 16 | | 15 | | 16 | | 36 | | 4 | |
P(F1)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 52 | | 51 | | 52 | | 51 | | 13 | |
za pierwszym razem wylosowano figurę, za drugim cokolwiek
za drugim razem wylosowano asa, pod warunkiem, że za pierwszym figurę
( czyli za pierwszym razem as i za drugim asa lub za pierwszym razem figurę, która nie jest
asem, za drugim razem asa)
| | 4 | | 3 | | 12 | | 4 | | 5 | |
P(A2∩F1)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 52 | | 51 | | 52 | | 51 | | 13*17 | |
| | 5 | | 4 | | 5 | |
P(A2/F1)= |
| : |
| = |
| |
| | 13*17 | | 13 | | 68 | |
1 lut 20:46
Kamcio :) : taaaaaaaaakie buty, a ja się męczyłem prawdopodobieństwem cąłkowitym :C
1 lut 20:49
Mila:
Kamcio, przecież nie macie w programie prawdopodobieństwa warunkowego. Na kółku miałeś?
1 lut 20:54
Kamcio :) : ja dopiero w 2 klasie jestem, to jest to co pani profesor "zdążyła powiedzieć" z
prawdopodobieństwa jednego dnia (potrzebne do olimpiady AGH która jest pojutrze, a są teraz
ferie) no i w zasadzie musiałem całą kombinatorykę i prawdopodobieństwo sam ogarnąć
1 lut 20:56
Mila: Na AGH też powinni wiedzieć, że tego nie ma w szkole średniej.
Jest obszerny materiał w programie LO, z którego można ułożyć ambitne zadania.
Wszystko teraz jest wywrócone do góry nogami.
Takie działanie jest szkodliwe.
1 lut 21:14
Kamcio :) : mi się tam podoba, z programem LO i tak nie mam problemów, a prawdopodobieństwo warunkowe z
tego co kojarzę to chyba jest w 3 klasie liceum
1 lut 21:15
Mila: No to powodzenia.
1 lut 21:19
Kamcio :) : dziekuje, a pomożesz 2gie zadanie?
1 lut 21:22
Kamcio :) : odświeżam, wciąż potrzebna pomoc w zadaniu drugim
1 lut 22:13
Kamcio :): up
1 lut 23:06