pochodna
olo: jak obliczyć pochodną z f(x)= sin2 4x ?
1 lut 20:02
MQ: Jak pochodną funkcji złożonej.
1 lut 20:08
olo: czyli będzie 4cos2 4x ?
1 lut 20:13
MQ: Nie −− funkcję masz podwójnie złożoną.
f(x)=(g(x))2
g(x)=sin(h(x))
h(x)=4x
1 lut 20:15
olo: 4*(−2sincos4x) ?
1 lut 20:23
MQ: Nie zgaduj, tylko policz najpierw pochodną f(x)'
1 lut 20:24
olo: rozwiązałem to tak sin*sin*4x
(sin)'*sin+sin*(sin)'=
czyli 2cossin*4x i tak utknąłem pewnie i to jest źle, ale nie miałem takich przykładów
1 lut 20:38
MQ: sin
24x to nie jest sin*sin84x, bo to kompletny bełkot

sin
24x=sin
2(4x)=(sin(4x))
2=(sin(4x))*(sin(4x))
1 lut 20:41
MQ: zamiast 8 jest * oczywiście
1 lut 20:41
asdf: Olo, jak nie wiesy jaka jest różnica między sin2(x), sin(x2), albo, że sin2(x) = (sin(x))2
to radzę przysiąść
2(sin4x) * (sin4x)' = 2sin4x * cos4x * (4x)' = ..
1 lut 20:53