matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
OLA:
jak rozwalić tę całkę?
x ∫ −−−− x+x
3
1 lut 19:55
szopenak:
wyciagasz x mianownika, skracasz z licznikiem, a z tej postaci, już raczej można uzyc wzoru
1 lut 20:03
pigor:
... , przez rozkład na ułamki proste np. tak:
x
x
A
Bx+C
=
=
+
x+x
3
x(1+x
2
)
x
1+x
2
1 lut 20:03
OLA:
mozna tak skracać?
1 lut 20:42
MQ:
Na jedno wyjdzie.
1 lut 20:46
Bogdan:
x
x
1
∫
dx = ∫
dx = ∫
dx = arctgx + C
x + x
3
x(1 + x
2
)
1 + x
2
1 lut 22:28