pilne ! hep
pytanie : uklad rownan
6xy−6y=0
3x
2−6x+3y
2=0
ale mam problem bo jak robie tak ze wyciagam 6y
6y(x−1)=0 wychodzi mi x=1 y=0
ale innym sposobem 6xy=6y dziele przez 6y i x wychodzi mi 1
ktore rozwiazanie jest dobre ? jest gdzies opisane jak rozwiazywac takie uklady
1 lut 19:53
MQ: Pierwsze, bo nie wolno ci dzielić przez 6y.
1 lut 20:10
pytanie : dlaczego ? wogole mozesz w skrocie przedstawic jakies zasady bo nieraz mam przyklady ktore
robie roznymi sposobami i roznie mi wychodza
1 lut 20:16
Kamcio :) : jak podzielisz przez 6y znika Ci jedno rozwiązanie, podstaw sobie 0 za y to będziesz wiedział
że równość jest spełniona a po podzieleniu przez 6y nie otrzymałeś takiego rozwiązania,
logiczne, prawda?
1 lut 20:19
MQ: Bo tracisz jedno rozwiązanie.
1 lut 20:19