funkcja kwadratowa z parametrem
ahu8: Dla jakich wartości m równanie ma 4 rozwiązania?
mx2−4IxI+m+3=0
wiem kiedy ma 2, ale 4?
zał. m≠0
Δ>0
IxI=x dla x≥0
−x dla x<0
dla x<0
mx2+4x+m+3=0
m≠0
Δ= 16−4m(m+3)=16−4m2−12=4−4m2
4−4m2>0
m=1 m=−1
m∊(−1,1)/{0}
dla x≥0
mx2−4x+m+3=0
m≠0
Δ=4−4m2>0
m=−1 m=1
i wychodzi dokładnie to samo, to o co tu chodzi?
1 lut 19:26
Mati_gg9225535: zauwaz ze
x
2 = |x
2|

a gdy mamy wykres nnp y= x
2−2 to ma dwa rozwiazania a gdy masz
y=|x
2−2| to masz 4 rozwiazania w pewnym przedziale, bo czesc wykresu (paraboli) spod osi OX
przenosisz nad oś

teraz kombinuj
1 lut 19:38
ahu8: nie wiem czy db myślę, ale gdybym to potraktowała jak funkcję f(IxI) to odbijając z prawej na
lewo wychodzi m∊(∞,1)/{−1,0}, db zrozumiałam?
1 lut 19:57