xxx
Martyna: Znajdz rownanie symetralnej odcinka AB jesli A =(17,2) i B=(5,6)
14 cze 20:32
Eta:
Jaką prostą nazywamy symetralną odcinka? .......
14 cze 20:37
Martyna: jest to oś tego docinka, która jest do niego prostopadla
14 cze 20:40
Eta: co to znaczy "oś" ? .... podaj precyzyjniej
14 cze 20:44
Martyna: niewiem co to znaczy
14 cze 20:48
Eta: Symetralna odcinka: to prosta
prostopadła do odcinka
i przechodząca przez
środek tego odcinka
Jak wyznaczysz współrzedne środka S odcinka AB?
podaj S(... , .... ) ...... potrafisz to obliczyć?
pamiętaj wierzę w Ciebie!
14 cze 20:54
Martyna: to będzie s (11.−4) ?
14 cze 20:58
Eta:
no niezupełnie......
skąd wzięłaś minus 4 ? ... napisz jeszcze raz poprawne współrzędne.
14 cze 21:01
Eta:
pamiętaj :
| | xA +xB | | yA +yB | |
xS= |
| ...... yS= |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 cze 21:06
Martyna: to ty mi napisz bo ja niewiem jak to zrobic jakbym umiala to bym nie wchodzila na te forum
14 cze 21:07
Eta:
Ja chcę abyś się razem ze mną uczyła

podstaw teraz do tego wzoru i policz:
x
s = 11 ...... masz super policzone podaj teraz y
S
14 cze 21:16
Martyna: to bedzie −2?
14 cze 21:19
Martyna: to bedzie −2?
14 cze 21:19
Martyna: to bedzie −2?
14 cze 21:19
Eta:
nie........

popatrz:
| | 17 +5 | | 2 +6 | |
xS= |
| ....... yS= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
S( 11, 4)
teraz obliczamy współczynnik kierunkowy prostej AB tak:
| | yA − yB | |
a = |
| =........ policz i podaj mi |
| | xA − xB | |
14 cze 21:37
Eta:
równanie symetralnej AB jest: y − y
S =
−1a*( x − x
S)
po wyliczeniu a= −
13
to −
1a =
3 .... bo jest odwrotnośćią "a" z przeciwnym znakiem.
więc sym. AB : y − 4 = 3( x −11)
y = 3x − 33 +4
odp: sym AB:
y = 3x −29
14 cze 21:47
karolcia: dziękuje

****
14 cze 21:48