Martyna: Mam problem z zadaniem. Samolot, lecąc ze stałą prędkością, przebył drogę 125km w ciągu
15 minut. W ciągu ilu minut przebędzie drogę 200 km , lecąc z prędkością o 20% większą?
4 wrz 18:20
Adam: Witaj!
Mamy dane:
s=125km (droga)
t=15min (czas) = 0,25h (musimy zamienić czas z minut na godziny, ponieważ wynik podamy w
km/h).
Szukane:
v=? (prędkość samolotu).
Wzór na prędkość to:
v=s/t
podstawiamy dane do wzoru:
v=125km/0,25h
v=600km/h
wiemy już teraz jaką prędkością poruszał się samolot (600km/h).
Po przyspieszeniu samolotu do prędkości o 20% wyższej otrzymamy:
600km/h * 1,2 = 720km/h
wystarczy, że przekształcimy wzór:
v=s/t
tak przekształcamy wzór:
v=s/t /*t
v * t = s - wzór na drogę
v * t = s / /v
i otrzymujemy:
t=s/v
wystarczy tylko podstawić:
s=200km
v=720km/h
t=200km/720km/h
t=0,2(7)h = ok. 16min 40s
Odp: Samolot przebędzie drogę (przy zwiększonej o 20% prędkości) w ok. 16min i 40s.
Pozdrawiam.
4 wrz 19:30
John: Koleżko Adamie policz jeszcze raz 125/0,25 bo to nie jest 600.
Pozdrawiam
4 wrz 23:20