walec w stozku
walec w stozku: W stożek o wysokości 20 cm wpisano walec w ten sposób, że dolna podstawa walca zawiera się w
dolnej podstawie stożka, a okrąg górnej podstawy walca zawiera się w powierzchni bocznej
stożka. Stosunek wysokości walca do jego promienia równy jest 4:3, a pole powierzchni bocznej
walca wynosi 96 π cm2. Oblicz:
a) długość wysokości i promienia walca
b) objętość stożka
c) pole powierzchni całkowitej stożka
1 lut 18:50
Mila:

H=20 wysokość stożka
P
bw=96π
| | 4r | |
96π=2πrh⇔96=2r* |
| ⇔288=8r2 ⇒r2=36 ⇔ |
| | 3 | |
r=6 promień walca
| | H | | h | | 20 | | 8 | |
b) |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | R | | R−r | | R | | R−6 | |
20(R−6)=8R
dokończ
1 lut 19:29