granica ciągu
olo: | | 2*5n+1−3*5n−1+1 | |
lim |
| |
| | 4*5n +4 | |
n→∞
Mógłby ktoś wytłumaczyć rozwiązywanie takich granic (chodzi o potęgi), na powyższym przykładzie
1 lut 18:43
Mila: Tam nie powinno być 5n−1 ?
1 lut 19:40
olo: tak, błąd w przepisaniu, sory, jest na to jakiś wzór? nie umiem sobie z tym poradzić, a mam
kilka takich zadań
1 lut 19:45
Mila:
Wyjaśnie, po kolacji, jeśli nikt wcześniej tego nie zrobi.
1 lut 19:48
olo: dzięki i smacznego
1 lut 19:49
Mila:
| | 2*5n+1−3*5n−1+1 | |
limn→∞ |
| = |
| | 4*5n +4 | |
| | 2*5n*5−3*5n*5−1+1 | |
=limn→∞ |
| = wyłączamy 5n |
| | 4*5n +4 | |
| | | | 1 | |
=limn→∞ |
| = uproszczenie przez 5n i |
| →0 |
| | | | 5n | |
1 lut 20:19