xx
Martyna: napisz wzór prostej która:
a) jest równolegla do prostej y=−2x+1 i przechodzi przez punkt A=(1,3)
b) jest prostopadlla do prostej x+3y=1 i przechodzi przez punkt B=(−2,3)
14 cze 20:31
Eta:
Podaj współczynniki kierunkowe prostych:
z przykładu a) i z przykładu b)
14 cze 20:34
Martyna: no właśnie nie ma tylko tyle jest w zadaniu napisane
14 cze 20:38
Eta: Jak nie ma? ....... podaj je:
jeżeli prosta ma równanie: y = ax +b ....
to a −−−− jest współczynnikiem kierunkowym tej prostej!
podaj mi a =....... czekam
14 cze 20:43
Martyna: ale skąd ja mam wziąć te a? skoro w zadaniu go nie ma?
14 cze 20:47
tim: Jest w zadaniu... Przypatrz się

Nie ma napisane a = 8, ale przyjrzyj się wzorowi Ety
14 cze 20:48
14 cze 20:49
Eta: Timuś witaj
14 cze 20:49
Eta:
y= a*x +b........
14 cze 20:50
Martyna: to będzie −2?
14 cze 20:55
Eta: Bardzo ładnie


Zapamiętaj to !
Teraz tak: pamiętaj ,że współczynniki prostych równoległych
są:
takie same
więc prosta równoległa do danej prostej i przechodząca
przez punkt A(x
A, y
A)
ma równanie
y − y
A= a*( x − x
A)
podstaw za a= −2 i A(1,3) więc za x
A= 1 y
A= 3
podaj mi równanie tej prostej

sprawdzę i dostaniesz
14 cze 20:59
Eta:
w przykładzie b)
przekształcamy prostą tak:
3y = −x +1 /: 3
y = −13*x + 13
podaj współczynnik a
14 cze 21:04
Martyna: 3=−2*1+1 ?
14 cze 21:05
Martyna: to współczynnik to będzie −1/3
14 cze 21:05
tim: Witaj Eta

, ja tak wpadam na chwilki
14 cze 21:08
tim:
14 cze 21:08
Eta:
Przykro mi

.... tak nie można liczyć
widzisz wyraźnie


tak jak poprzednio:
y =
a*x + b gdy y= −
13*x +
13
podaj teraz a= ....
14 cze 21:12
Eta:
Timuś

...... co ja biedna teraz przez wakacje będę robiła

Aaaa......... do ogrodu będę chodzić na spacerki!
Moje gołębie mają już dwa malutkie ...... widziałam dzisiaj przez lornetkę
14 cze 21:14
tim: Przez lornetkę?

Ja mam na balkonie dwa

i patrze z bliska

(pod fotelem na balkonie)
14 cze 21:18
Martyna: minus jedna trzecia?
14 cze 21:21
tim: Przez lornetkę?

Ja mam na balkonie dwa

i patrze z bliska

(pod fotelem na balkonie)
14 cze 21:22
Eta:
Noo, nie każdy ma takie szczęście jak Ty

Moje gołębie grzywacze mają gniazdo na 9m ...świerku
14 cze 21:22
Martyna: to jak to wrescie bedzie?
14 cze 21:25
Eta:
Martynko podstaw teraz do wzoru , który Ci podałam o godz. 20:59
i to wszystko
14 cze 21:28
tim: Też mam świerk przed oknem ..

, przed swoim (mieszkam na 4 pietrze) +/− ma około 4 * 2,5
(parter + 3 pietra) = 10m mi jeszcze okna nie zasłania
14 cze 21:29
Eta:
a) y− yA= −2( x − xA)
podstaw dane
b) y − yB= −13*(x − xB)
14 cze 21:30
Martyna: a skad mam wiedziec jakie dane mam podstawic sakoro wiem tylko mam dwie dane?
14 cze 21:36
Martyna: ej no?
14 cze 21:45
14 cze 21:54
Eta:
jak skąd?
a) A( 1,3) i a= −2
y − 3 = −2( x −1)
y = −2x +2 +3
y= −2x +5
b) B( −2,3)
policz podobnie.....
14 cze 22:00
Martyna: to y=1/3 x +3 i 3/4?
14 cze 22:03