rozkład na ułamki proste
paulina: rozkład na ułamki proste:
Mogłby ktoś tę funkcję rozłożyć, bo wydaje się prosta, a chyba jednak nie jest:
f(x)= 2/ 1− x2
1 lut 18:34
paulina: up, proszę o pomoc, naprawdę mi baardzo zależy na rozwiązaniu!
1 lut 18:45
b.: 1−x2 = (1−x)(1+x) ...
1 lut 18:47
paulina: kurde, to miało być jednak
f(x)= 2/ 1+x
2
coś mi nie pasowało

bo wątpię, żeby możliwe było coś takiego 1+x
2=−(x−1)(x+1)
1 lut 18:49
Saizou : x2+1=(x+1)2−2x=(x+1+√2x)(x+1−√2x)
1 lut 18:51
paulina: wielkie dzięki
1 lut 18:53
Bogdan:
| | 2 | |
Po co Ci jest potrzebny rozkład na ułamki proste wyrażenia: |
| ? |
| | 1 + x2 | |
Czy chodzi o rozwiązanie całki?
1 lut 19:06
paulina: Nie, treścią zadania był tylko rozkłąd na ułamki proste ( na studiach mam podział na analizę i
algebrę)
1 lut 19:56
Bogdan:
| | 2 | |
Wyrażenia |
| raczej nie rozkłada się na ułamki proste |
| | 1 + x2 | |
1 lut 20:27