wielomiany
fevrite: Prosiłbym o pomoc w rozłożeniu na czynniki wielomianu W(x)=(x2+2x)2+4(x2+2x)−12
1 lut 18:34
fevrite: Dochodzę do równania x4+4x3+8x2+8x−12 a co dalej?
1 lut 19:20
Eta:
W(x)=(x2+2x +6)(x2+2x−2)=.........
1 lut 19:28
pigor: ... np. tak :
W(x)=(x
2+2x)
2+4(x
2+2x)−12= x
2+2x)
2+2(x
2+2x)*2+4−16= (x
2+2x+2)−4
2=
= (x
2+2x+2−4)*(x
2+2x+2+4)= (x
2+2x−2)*(x
2+2x+6)= (x
2+2x+1−3)*(x
2+2x+6)=
= [(x+1)
2−
√32](x
2+2x+6)=
(x+1−√3)(x+1+√3)(x2+2x+6) . ...
1 lut 20:10
Eta:
1 lut 20:32
fevrite: dzięki!
1 lut 20:33
zombi: Jak kompletnie nie masz pomysłu to możesz tutaj polecieć z podstawieniem t=x2+2x
1 lut 20:36
Eta:
1 lut 20:37
pigor: ...
Eta ty jesteś chyba ...

bez serca . ...
1 lut 21:05
Eta:
Mam
1 lut 22:24
pigor: ... faktycznie, masz i jakie pięęękne . ...

, cofam swoje niecne podejrzenia . ...
1 lut 23:33