Mam taki problem, mam pewna granice i umiem ja doprowadzic do pewnego momentu i nie wiem co
zrobic pozniej, proszę o pomoc. Oto moja granica
lim=n(√n2+2−n)= lim n(n√1+2n2−n = lim n−n
n→∞
tam jes pod pierwiastkiem 2/n2 tylko slabo widac i to dazy do zera,
No i moje pytanie czy mozna odjąć n od n i napisac czy granica jest rowna zero? bo wiem ze jak
sie dzieli ∞/∞ to jest symbol nie oznaczony ale nie wiem czy z odejmowaniem tez tak jest, no i
odrazu powiem ze nie moge tego zrobic z hospitala bo nie mielismy pochodnych.
Proszę więc o jakiś pomysł na rozwiązanie tego
| (√n2+2+n) | ||
limn→∞ n(√n2+2−n)* | = | |
| (√n2+2+n) |
| n(n2+2−n2) | ||
=limn→∞ | = | |
| √n2+2+n |
| n*2 | 2n | 2 | ||||
=limn→∞ | = limn→∞ | =[ | ]=1 | |||
| √n2+2+n | n(√1+(1/n)+1) | 2 |