wykaż że
pwl: Wykaż że jeśli p jest liczbą pierwszą ≥5 to liczba postaci p2−25 jest podzielna przez 24
1 lut 17:41
aniabb:
p2−1−16= (p−1)(p+1)−16
p − nieparzysta więc p−1 i p+1 kolejne parzyste, więc jedna z nich podzielna przez 4 zatem
4m*2n−16 = 8(mn−2)
1 lut 17:46
pwl: tu jest 25, nie 17
1 lut 17:51
Ajtek:
Witaj
aniabb 
.
Ależ dawno Ciebie nie widziałem.
1 lut 17:51
aniabb: to tak samo tylko zamiast 16 jest 24
p2−1−24= (p−1)(p+1)−24
p − nieparzysta więc p−1 i p+1 kolejne parzyste, więc jedna z nich podzielna przez 4 zatem
4m*2n−24 = 8(mn−3)
1 lut 17:53
aniabb: Ajtek... grypa mnie rozłożyła i ćwiczyłam odwyk
1 lut 17:53
Ajtek:
Aha, ale z nałogiem nie wygrasz
1 lut 17:58
aniabb: jeszcze się nie nadaję .... nie zauważyłam że dzielimy przez 24
skoro p jest pierwsza to jedna z tych obok jest podzielna przez 3 bo to są 3 kolejne liczby
3*4m*2n−24 = 24(mn−1)
1 lut 17:58