CIĄGIIII
Alikk: helppp

ktore wyrazy ciągu (an) sa mniejsze od liczby m ?
a) an = n4 + 1, m=10
b) a+n = n2 − 2n, m=8
c) an = 2 − 2n, m= 53
1 lut 17:19
Nienor: an<m
a)n4+1<10...
1 lut 17:20
Alikk: ktore wyrazy ciągu (an) sa mniejsze od liczby m ?
a) an = n4 + 1, m=10
b) an = n2 − 2n, m=8
c) an = 2 − 2n, m= 53
1 lut 17:22
Alikk: teraz jest dobrze

/ tych znakow nie dalam sory Nienor
1 lut 17:22
Nienor: Dobrze, ale tu dalej chodzi o to samo.
1 lut 17:25
Alikk: 
i z delty to policzyc ?
1 lut 17:50
Alikk: a co z tym " n "
1 lut 17:50
Janek191:
a) n
an = −− + 1 < 10 ⇔ n + 4 < 40 ⇔ n < 36
4
Wyrazy od a1 do a35 są mniejsze od 10
=====================================
1 lut 17:54
Alikk: a podpunkt c

ps dziękuję
1 lut 17:58
Janek191:
b)
an = n2 − 2n < 8 ⇔ n2 − 2n − 8 < 0
Δ = (−2)2 − 4*1*(−8) = 4 + 32 = 36
√Δ = 6
n1 = ( 2 − 6)/2 = − 2 ∉ N
n2 = ( 2 + 6)/ 2 = 4
Wyrazy o numerach < 4 są mniejsze od 8, czyli a1,a2,a3.
===================================================
1 lut 17:59
Alikk: b już mam Janku191

wiesz może jak c zrobić ?
1 lut 18:01
Janek191:
c)
an = 2 − 2/n < 5/3 ⇔ − 2/n < 5/3 − 2 ⇔ −2/n < 5/3 − 6/3 ⇔
⇔ − 2/n < − 1/3 ⇔ 2/n > 1/3 ⇔ 2 /n > 2/6 ⇔ n < 6
Wyrazy ciągu o numerach mniejszych od 6 są mniejsze od 5/3.
Odp. a1, a2,a3, a4, a5
=========================
1 lut 18:06
Alikk:
1 lut 18:35
patka: Które wyrazy ciągu są mniejsze od liczby m?
an=n−4n dla m=6
28 lut 00:14
patka: Które wyrazy ciągu (an) są mniejsze od liczby m?
an= n(do potęgi drugiej) −4
dla m =6
28 lut 00:17