Nierówność wymierna
Bajka: Rozwiąż nierówność − pomocy
| 1 | | 2 | | 1−2x | |
| − |
| < |
| |
| x+1 | | x2−x−1 | | x3+1 | |
1 lut 16:43
Nienor: Dziedzinę masz wyznaczoną
1 lut 17:50
Bajka: D=R−{−1,1}
1 lut 18:33
Bajka: Czy nikt nie potrafi tego rozwiązać

1 lut 19:12
Bogdan:
Dziedzinę wyznacz jeszcze raz
1 lut 19:13
Nienor: Ok. To teraz sprowadź wszystkie wyrażenia do wspólnego mianownika.
x3+1=(x+1)(x2−x+1)
1 lut 19:15
Bogdan:
Założenia:
x + 1 ≠ 0 i x2 − x − 1 ≠ 0 i x3 + 1 ≠ 0
1 lut 19:17
Bajka: D=R−{−1, 1, 1−√52, 1+√52}
1 lut 19:23
Bogdan:
sprawdź, czy nie powinno być w mianowniku drugiego ułamka x2 − x + 1
1 lut 19:25
Bajka: A jaki jest wspólny mianownik

?
1 lut 19:26
Nienor: Jeśli w mianowniku 2 ułamka jest x2−x+1 to patrz post z 19:15
1 lut 19:28
Bajka: Właśnie tak ma w książce, bo ogólnie to wiem o co chodzi, tylko mi nie pasuje to
wyrażeniex2−x−1? Mogę podać odpowiedź z książki: x∊ (−∞, 1)∪(113, 2}
1 lut 19:28
Bajka: Też tak myślałam, ale nie bardzo mi to wychodzi, nie zgadza się z rozwiązaniem.
1 lut 19:29
pigor: ... no to moźe np. tak : x
3+1=(x+1)(x
2−x+1), gdzie x
2−x+1>0 dla każdego x∊R, więc
niech x+1≠0 ⇔
x≠−1, to
| 1 | | 2 | | 1−2x | |
| − |
| < |
| / * (x+1)2(x2−x+1) ⇔ |
| x+1 | | x2−x+1 | | (x+1)(x2−x+1) | |
⇔ (x+1)(x
2−x+1)−2(x+1)
2−(1−2x)(x+1)< 0 ⇔ (x+1) (x
2−x+1−2x−2−1+2x)< 0 ⇔
⇔ (x+1) (x
2−x−2)< 0 ⇔ (x+1) (x+1)(x−2)< 0 ⇔ (x+1)
2(x−2)< 0 ⇔ x<−1 lub −1< x< 2 ⇔
⇔
x∊ (−∞;−1) U (−1; 2) − szukany
zbiór rozwiązań . ....
1 lut 19:31
pigor: .... , ciekawe , gdzie się walnąłem

, bo ta odp. książkowa hmm ...
1 lut 19:34
Bajka: Bo zmieniłeś znak w drugim wyrażeniu x2−x−1
1 lut 19:35
Bajka: Wielkie dzięki tym co mi pomogli
1 lut 19:46
pigor: no tak, bo ja sobie ubzdurałem, że z automatu, tam musi być + , przepraszam . ...)
1 lut 19:51
Bajka: Ale tam w żaden sposób nie wychodzi odpowiedź książkowa
1 lut 20:13
pigor: ... a co to za książka
1 lut 20:25
Bajka: Zbiór zadań do liceów i techników klasa II Kłaczkow, Kurczab, Świda
1 lut 21:29
pigor: ... kurcze , wyobraź sobie mam ten zbiór rok wydania 2006 i znalazłem to zadanie
pod numerem
*4.55 c) i jest takie jak ty napisałaś z tym minusem w mianowniku, ale
− tu niespodzianka − odpowiedź jest ...

moja

, czyli tam powinno być jednak +
no i co ty na to

, ale to nie koniec, bo już miałem wysłać ten post , jednak zajrzałem
jeszcze raz do odpowiedzi i co widzę

... twoją odpowiedź, tak twoją ale do
| | 1 | | 3 | |
przykładu też *4.55, ale a), który ma taką postać : |
| > |
| , |
| | 3x−2−x2 | | 7x−4−3x2 | |
i co ty na to , . ...

, rozwiąż sobie ten
a), pozdrawiam
1 lut 21:53
Bajka: a) już zrobiłam i odpowiedź się zgodziła. Uznaję, że jest błąd w c), ale tylko w wyrażeniu
x
2−x−1. Odpowiedź faktycznie podałam z a). Przepraszam za wprowadzenie w błąd, ale i tak
wyrażenie jest z błędem i przyjumuję twoją wersję rozwiązania, a zarazem swoją też, bo
wszystkie przykłady w tym zadaniu były podobne. Tylko ten jeden mi się nie zgadzał. Myślałam,
że to ja coś robię źle. Dzięki za pomoc i życzę dobrej nocy.
1 lut 22:28