granica specjalna
abc: Prosiłbym o potwierdzenie czy tak można robić:
| | (ex)2−cosx | |
lim przy n→0 |
| |
| | x2 | |
| | (ex)2 −1 | |
wynik będzie 1 tak? bo |
| = 1 Taki jest wzór a cos0 = 1 |
| | x2 | |
1 lut 16:43
LABEL: Nie!
| | 0 | |
Masz symbol nieoznaczony [ |
| ]. Możesz zastosować raz regułę de l'Hospitala, |
| | 0 | |
potem, licz granicę lewostronną i prawostronną.
1 lut 17:17
abc: A mógłbyś mi pokazać jak to zrobić? jestem dość świeży w granicach
1 lut 17:24
Nienor: | | f(x) | | f'(x) | |
lim |
| =lim |
| , przy x→x0, x0∊ℛ ∪{−∞,+∞}
|
| | g(x) | | g'(x) | |
o ile pochodne istnieją i o ile istnieje granica z ilorazu tych pochodnych.
1 lut 17:29
Nienor: np:
| | ln(x+1) | | 1x+1 | | 1 | |
lim |
| =lim |
| =lim |
| =+∞, x→0+
|
| | x2 | | 2x | | 2x(x+1) | |
Reguł de L'Hopitala stosuje się tylko wtedy gdy masz do czynienia z symbolami nieoznaczonymi.
1 lut 17:32
Adam: A dałbyś może radę rozwiązać to krok po kroku? wtedy to ogarnę bo nie mam nawet jednego
przykładu podobnego żeby pokombinować jakoś
1 lut 17:33
LABEL:
wg wskazówek Nienor
| | e2x−cosx | | (e2x−cosx) ' | |
lim{x→0} |
| =lim{x→0} |
| = |
| | x2 | | (x2)' | |
| | 2e2x+sinx) | | 2 | |
=lim{x→0} |
| masz symbol [ |
| ] |
| | 2x | | 0 | |
Liczymy granice obustronne
| | 2e2x+sinx) | | 2 | |
lim{x→0−} |
| =[ |
| ]=−∞ |
| | 2x | | 0− | |
| | 2e2x+sinx) | | 2 | |
lim{x→0+} |
| =[ |
| ]=∞ |
| | 2x | | 0+ | |
1 lut 17:45
LABEL:
wg wskazówek Nienor
| | e2x−cosx | | (e2x−cosx) ' | |
lim{x→0} |
| =lim{x→0} |
| = |
| | x2 | | (x2)' | |
| | 2e2x+sinx) | | 2 | |
=lim{x→0} |
| masz symbol [ |
| ] |
| | 2x | | 0 | |
Liczymy granice obustronne
| | 2e2x+sinx) | | 2 | |
lim{x→0−} |
| =[ |
| ]=−∞ |
| | 2x | | 0− | |
| | 2e2x+sinx) | | 2 | |
lim{x→0+} |
| =[ |
| ]=∞ |
| | 2x | | 0+ | |
1 lut 17:45
Nienor: No już masz przykład. Oto jeszcze jeden
f'(x)=3e
3x−3 f'(0)=3e
0−3=0
g'(x)=2sin5xcos5x*5=5sin10x g'(0)=0
| | 3e3x−3 | |
lim |
| dalej mamy symbol nieoznaczony, więc powtarzamy procedurę jeszcze |
| | 5sin10x | |
raz:
f"(x)=9e
3x f"(0)=9
g''(x)=5*10*cos10x=50cos10x g"(0)=50
Czasami, jak widzisz trzeba tę regułę stosować kilka razy.
I kolejny
limx
3e
−x, x→+∞
| | x3 | | 3x2 | | 6x | | 6 | |
lim |
| =lim |
| =lim |
| =lim |
| =lim6e−x=0
|
| | ex | | ex | | ex | | ex | |
Podkreślam, że czasami granica nie wychodzi z reguły L'Hospitala (czytaj nie istnieje taka
granica z ilorazu pochodznych, ale istnieje granica zilorazu funkcji)
1 lut 17:47
pigor: ... no cóż, piszesz tam n→
∞ , czyli to miała być granica ciągu, czyli zakładam , że nie znasz
pochodnych , ale znasz granice elementarne, więc może np. tak:
| | (e)2−cosn | | (en)2−1+1−cosn | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = |
| | n2 | | n2 | |
| | (en)2−1 | | 1−cosn | | 1−cosn | |
= limn→∞ |
| + limn→∞ |
| = 1+ limn→∞ |
| = |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
| | 2sin2n2 | | 24sin2n2 | |
= 1+ limn→∞ |
| = 1+ limn→∞ |
| = |
| | n2 | | n24 | |
| | sinn2 | |
= 1+ 12 limn→∞( |
| ) 2= 1+ 12*1 2= 32 . ...  |
| | n2 | |
1 lut 18:31
Nienor: pigor to n dąży do 0, a dalej w zapisie są same x.
1 lut 19:20