ciągi
Alikk: pomoże ktoś
które wyraz ciągu (sn) są mniejsze od liczby m ?
a)= an = √n{4} + 1, m=10
b) an= n2 − 2n, m=8
c) an = 2 − √2{n}, m= √5{3}
1 lut 16:18
Alikk: złe polecenie poprawie
1 lut 16:20
Alikk: ktore wyrazy ciągu (an) sa mniejsze od liczby m ?
a) an = n4 + 1, m=10
b) a+n = n2 − 2n, m=8
c) an = 2 − 2n, m= 53
1 lut 16:22
Alikk: w b ma być an
1 lut 16:23
Skipper:
b) n2−2n<8 ⇒n2−2n−8<0
Δ=36
n1=−2
n2= 4
znasz parabolę na której układają się kolejne wyrazy ciągu
Mniejsze od 8 są pierwszy, drugi i trzeci wyraz
1 lut 16:24
Alikk: dziękuje

a jeszcze jedno mam pytanie
ktore wyrazy ciągu sa rowne zeru ?
a
n =
12n−3n+2
1 lut 16:28
pigor: ... , żaden, bo
a
n=0 ⇒ 12n−3=0 ⇔ n=
13 ∉ N (
13 nie jest liczbą naturalną). ...
1 lut 16:48
Alikk: a z tego wyzej potraficie a i c
1 lut 16:50