całki
58: | | xarcsinx | |
Oblicz całke: ∫ |
| dx Prosze o pomoc |
| | √1−x2 | |
1 lut 16:12
think: proponuję przez podstawienie za arcsinx = t
1 lut 16:23
58: własnie tak kombinowałam i niestety nie do konca

w liczniku jeszcze jest x
1 lut 16:25
think: owszem
arcsinx = t / nakładamy stronami sin
x = sint
otrzymamy zatem
∫tsintdt
a taką całkę robi się przez części chyba
1 lut 16:27
58: nakładamy stronami czyli?
1 lut 16:33
think: to jak mnożenie czy dzielenie przez stałą podobnie można nałożyć na strony równania funkcję.
sin nie jest dowolnie wybraną funkcją to jest funkcja odwrotna do arcsin.
tak samo jak:
√x + 1 = 2 i stronami nakładasz funkcję kwadrat czyli podnosisz do kwadratu
(√x + 1)2 = 22
1 lut 16:36
LABEL: [
Przez części
| | 1 | | x | | x | |
[arcsinx=u; |
| dx=du; v'= |
| ; v=∫ |
| dx; v=−√1−x2] |
| | √1−x2 | | √1−x2 | | √1−x2 | |
1 lut 16:37
LABEL:
cd.
| | x arcsinx | | 1 | |
∫ |
| dx=−√1−x2arcsinx−∫ |
| *(−√1−x2)dx= |
| | √1−x2 | | √1−x2 | |
=−
√1−x2arcsinx+∫dx=
=x−
√1−x2arcsinx+C
1 lut 16:41
58: ok to próbuje dalej
1 lut 16:41
58: a dziękuje bardzo wyszło dobrze
1 lut 16:47
58: a takie pytanko do think analogicznie mozna zrobic z arccosx i cosx z nakładaniem ?
1 lut 16:48
think: oczywiście
1 lut 16:50
58: bardzo przydatna wskazówka
1 lut 16:53