ciągi
Ania: Trzy liczby x,y,z których suma wynosi 24, tworzą ciąg arytmetyczny. Liczby x+1, y−2, z−2 tworzą
ciąg geometryczny. Znajdz liczby x,y,z.
14 cze 13:57
Eta:
x,y,z −−− tworzą ciag arytm
to:
2y= x +z
oraz x+y + z= 24
oraz x+1, y −2, z −2 −−− tworza ciag geom. to:
( y −2)2 = ( x +1)( z −2)
rozwiąż układ tych trzech równań i podaj x , y, z,
podpowiem:
odp:
x = 11 y = 8 z= 5 lub x= 2 y= 8 z= 14
14 cze 14:07
Eta:
Podpowiem dalej:
podstaw z pierwszego równania do drugiego za 2y = x+z
otrzymasz:
2y +y = 24 => 3y = 24 =>
y= 8
teraz :
x+z = 16 i ( 8 −2)
2 = ( x +1)( z −2)
zatem:
x = 16 − z
( 16 − z +1)( z − 2) = 36
to:
( 17 − z)( z −2) = 36 ....... to równanie kwadratowe z "z"
uporzadkuj policz deltę i podaj "z" i nastepnie " x"
teraz już z pewnością dasz sobie radę
14 cze 14:23