matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
parabola
Ola:
Wyznaczyć równania stycznej do paraboli y
2
=4x i równoległe do prostej y=2x.
1 lut 15:42
LABEL:
y=2
√
x
f '(x
0
)=2
1
1
f '(x)=(2
√
x
)'=2*
=
2
√
x
√
x
1
=2
√
x
1
x=
4
s: y=2x+b
1
f(
}=2*
√
1/4
=1
4
1
styczna przechodzi przez punkt (
;1)
4
1
1
1=2*
+b ⇔b=
4
2
1
s: y=2x+
2
1 lut 18:07