ciągi
fadusia: jak to zrobić? bo zrobiłam do połowy i nie wiem co dalej
| | n | |
sprawdź czy ciąg jest arytmetyczny an = 2− |
| |
| | 2 | |
14 cze 13:20
AS: to pokaż co zrobiłaś? Powiem co dalej.
14 cze 13:43
Eta:
Oblicz:
r= an − an −1 .... czy jest stałe ? ... i niezależne od n?
14 cze 14:10
Eta:
| | n | | n −1 | | n | | n | | 1 | |
2 − |
| − ( 2 − |
| ) = 2 − |
| −2 + |
| − |
| =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
= −
12
więc r = −
12 ... zatem ciag jest arytmetyczny
o różnicy
r= −12
14 cze 18:41