wykaż że
pwl: Wykaż że jeśli p jest liczbą pierwszą ≥5 to p2−17 jest podzielne przez 8
31 sty 21:44
think: oprócz 2 wszystkie liczby pierwsze są nieparzyste, czyli mają postać 2k + 1
nas interesuje w dodatku k≥2
(2k + 1)2 − 17 = 4k2 + 4k + 1 − 17 = 4k2 + 4k − 16 = 4k(k + 1) − 16
teraz jeśli k jest parzyste to 4*2m = 8m jest podzielne przez 8 jeśli k nie jest parzyste to k
+ 1 jest parzyste i mamy znowu 4*2 co jest podzielne przez 8, co do 16 to oczywiste jest, że
jest podzielna przez 8, różnica liczb podzielnych przez 8 też jest podzielna przez 8.
1 lut 15:15
Kamcio :) : to tak, zacznijmy od sprawdzenia możliwych reszt z dzielenia kwadratów liczb przez 8, od razu
ograniczę się do "prawdopodobnych" liczb pierwszych (wykluczę liczby parzyste, bo wiadomo że
żadna liczba parzysta większa od 5 nie jest pierwsza)
p=1(mod8) p2=1(mod8)
p=3(mod8) p2=9=1(mod8)
p=5(mod8) p2=25=1(mod8)
p=7(mod8) p2=49=1(mod8)
Reszta z dzielenia kwadratów liczb nieparzystych przez 8 wynosi 1
i teraz w zasadzie mamy odpowiedź, weźmiemy sobie dowolne p nieparzyste (to gwarantuje nam
założenie) podniesiemy do kwadratu i wówczas możemy to zapisać jako p2=8a+1
Wtedy równość staje się oczywista : 8a+1−17=8a−16=8(a−2) jest podzielne przez 8
c.n.w.
1 lut 15:42
pigor: ..., a może tak:
liczby postaci p=2k+1 lub p= 4k+3 wyczerpują (uzupełniają się) − jak na mój gust
−
∞ wiele liczb pierwszych p≥ 5 i faktycznie :
(2k+1)2−17= 4k2+4k+1−17= 4k2+4k−16= 4k(k+1)−16= 4*2n−16= 8(n−2) i n=12k(k+1)∊N ;
oraz liczby postaci
(4k+3)2−17= 16k2+24k+9−17= 16k2+24k−8= 8(2k2+3k−1) c.n.w.
1 lut 17:12
kakixd: wykaż że 24|p2−49
27 maj 21:08
asdf: ...gowno prawda:
22 − 49 = −45 ¬| 24
27 maj 21:12
Eta:

co za słownik !
27 maj 21:14
27 maj 21:17
Eta:
27 maj 21:18
PW: Eta, toz nawet śp.Ksiądz Filozof tłumaczył, że są rózne prowdy:
− świnto prowda
− tyz prowda
i
− gówno prowda.
27 maj 22:39
Mila:
No cóż, mówiono dawniej : co wolno wojewodzie...to nie Tobie aniołku.
A ponieważ daleko nam do Tej pięknej postaci, to i mniej nam wolno.
Witajcie wszyscy!
27 maj 23:14