jak rozwiązać
fadusia: | 2a2 − 2b2 | | 2a2 − 4ab+2b2 | |
| / |
| = |
| 3a2+3ab | | 6a2 − 6ab | |
14 cze 12:27
Eta: Czy ta kreska / ... oznacza dzielenie?
14 cze 12:33
fadusia: tak
14 cze 12:34
Eta: OK
14 cze 12:34
Eta:
| 2(a2 −b2) | | 6a(a−b) | |
| * |
| =
|
| 3a(a+b) | | 2(a2 −2ab +b) | |
| | 2(a−b)(a +b) | | 6a(a −b) | |
= |
| * |
|
|
| | 3a( a+b) | | 2(a −b)2 | |
przy założeniu ,że a≠0 i a≠b i a ≠ −b
skracając odpowiednio otrzymasz:
wynik = 2
14 cze 12:40
fadusia: dziękuję bardzo
14 cze 13:18