Funkcje wymierne
Dominik: Proszę o pomoc w rozwiązaniu. Dany jest układ równań z niewiadomymi x i y:
2x+my=m
(m+1)x+2my=m+3
a)rozwiąż dany układ równań
b) znajdź te wartości parametru m, dla których układ ten ma rozwiązanie (x,y) takie, że |x+y|≥2
31 sty 21:15
Basia:
pierwsze równanie mnożymy przez −2 i mamy
−4x − 2my = −2m
(m+1)x+2my = m+3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(m+1−4)x = −2m+m+3
(m−3)x = −m+3
1.
dla m=3 mamy
0*x = 0
0 = 0
czyli dla m=3 mamy nieskończenie wiele rozwiązań
x∊R
2x+3y = 3
w tym przypadku
| | −2x+3 | | 3x−2x+3 | | x+3 | |
x+y = x+ |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
i na pewno nie dla każdego x spełniony jest warunek z (b)
2.
dla m≠3
−2 + my = m
my = m+2
dla m=0 masz
0*y = 2
0=2
sprzeczność czyli dla m=0 układ nie ma rozwiązania
dla m≠0
i teraz (pamiętając, że m≠3 i m≠0) rozwiązujesz nierówność
31 sty 21:54
Dominik: Tylko w odpowiedzi widnieje−> m∊<−1;0)u(0;1> u {3} i właśnie jeśli zakładając, że m≠3 to gdzieś
jest błąd?
31 sty 22:05
Dominik: Mówię o przykładzie b)
31 sty 22:05